SUA au suspendat o livrare de bombe către Israel pe fondul „îngrijorărilor'” privind ofensiva anunţată la Rafah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au suspendat livrarea unei încărcături de bombe săptămâna trecută după ce Israelul nu a răspuns ''îngrijorărilor'' Washingtonului privind ofensiva anunţată de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt responsabil american, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza FOTO PROFIMEDIA
Bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza FOTO PROFIMEDIA

"Am suspendat livrarea unei încărcături de arme săptămâna trecută. Ea era formată din 1.800 de bombe de 2.000 de livre (907 kg) şi 1.700 de bombe de 500 de livre (226 kg)", a declarat acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden sub acoperirea anonimatului.

"Nu am luat o decizie definitivă asupra modului în care vom proceda cu acest transport", a adăugat el.

Decizia a fost luată în contextul în care Washingtonul se opune unei ofensive de amploare la Rafah, care este acum pregătită de trupele israeliene.

Washingtonul a precizat clar că nu va susţine o ofensivă fără un plan credibil pentru a proteja civilii care s-au refugiat la Rafah. Joe Biden şi-a reiterat "poziţia sa clară" prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu luni.

Responsabilii israelieni şi americani au discutat alternative, dar "aceste discuţii sunt în curs şi nu au răspuns pe deplin îngrijorărilor noastre", a spus oficialul citat.

"În contextul în care liderii israelieni păreau să se apropie de o decizie privind o astfel de operaţiune, am început să examinăm cu atenţie propunerile privind transferul anumitor arme în Israel care ar putea fi utilizate la Rafah. Asta a început în aprilie", a explicat acest înalt responsabil.

El a adăugat că Washingtonul s-a preocupat în special de utilizarea bombelor mai grele de 225 de kilograme şi de "impactul pe care ele l-ar putea avea în medii urbane aglomerate cum am văzut în alte părţi din Gaza".

Departamentul de Stat american examinează de asemenea şi alte transferuri de arme, între care şi utilizarea de bombe de precizie cunoscute sub numele de JDAM (bombă ghidată la distanţă), a adăugat responsabilul american.

Alți câțiva oficiali americani au confirmat decizia marți, în ziua în care Israelul a început ceea ce oficialii săi au numit o operațiune „precisă” în Rafah. Oficialii americani au declarat că nu cred că aceste operațiuni reprezintă începutul invaziei la scară mai mare pe care Israelul o plănuiește de câteva săptămâni; această cronologie rămâne incertă, spun ei, citați de ABC News.

Armata israeliană a trimis tancuri marţi la Rafah, a preluat controlul asupra punctului de trecere frontalier cu Egiptul şi a închis principalele două puncte de acces pentru ajutorul umanitar - Rafah şi Kerem Shalom - o măsură considerată "inacceptabilă" de SUA.

Israelul a redeschis punctului de trecere Kerem Shalom pentru reluarea transportului de ajutor în Gaza

Israelul redeschide miercuri punctul de trecere Kerem Shalom de la frontiera sa cu Fâşia Gaza, anunţă agenţia israeliană care îl administrează şi armata, relatează Reuters şi AFP.

Camioanele cu ajutoare îndreptate spre Kerem Shalom din Egipt sunt deja supuse unor inspecţii de securitate în acest punct de trecere.

"Camioane provenind din Egipt care transportă ajutor umanitar, în special hrană, apă, echipament pentru adăposturi, medicamente şi material medical donat de comunitatea internaţională sosesc deja la punctul de trecere", anunţă COGAT (agenţia care coordonează activităţile guvernului israelian în teritoriile palestiniene) şi armata israeliană într-un comunicat comun.

"După o inspecţie atentă realizată de personalul de securitate de la autoritatea de resort a Ministerului Apărării, echipamentul va traversa în partea din Gaza a punctului de trecere", adaugă textul citat.

COGAT şi armata susţin că în paralel cu redeschiderea punctului de trecere Kerem Shalom, cel de la Erez continuă să faciliteze intrarea de ajutor în Fâşia Gaza după controale de securitate în Israel, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada în care Kerem Shalom a fost închis.

Israelul a închis punctul de trecere de la Kerem Shalom duminică, după ce un atac cu rachete al Hamas în apropiere s-a soldat cu moartea a patru soldaţi.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite