Barack Obama: „Statele Unite şi Arabia Saudită au interese strategice comune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, aflat recent într-o vizită oficială în Arabia Saudită, i-a transmis regelui Abdallah că cele două ţări au interese strategice comune, a anunţat un oficial american de rang înalt, potrivit AFP.

În acelaşi context, liderul de la Casa Albă a menţionat că nu va accepta un „acord deficitar” în ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian, subiect considerat delicat pentru Arabia Saudită, a mai adăugat oficialul american.

În cele două ore destinate întrevederii oficiale, cei doi lideri au punctat subiecte precum dosarului nuclear iranian, cât şi despre situaţia din Siria.

„Relaţia dintre cele două state este mai puternică decât era în toamna anului 2013, moment în care existau diferenţe concrete asupra temei siriene”, a anunţat Benjamin Rhodes, adjunctul consilierului prezidenţial american pentru Securitatea Naţională.

Cu toate acestea, un subiect asupra căruia cele două state nu au ajuns la un acord este oportunitatea de a oferi arme opoziţiei siriene, poziţie susţinută de Arabia Saudită.

„Nu ne-am schimbat opinia asupra furnizării sistemelor de arme portabile opoziţiei siriene”, a declarat un alt oficial american.

Preşedintele Barack Obama urmează să se întâlnească sâmbătă, la Riyad, cu o activistă saudită, care luptă pentru promovarea drepturilor femeilor în această ţară.

Arabia Saudita, în pofida divergenţelor asupra unor probleme internaţionale, este un aliat tradiţional pentru Statele Unite, fiind unul dintre cei mai importanţi producători de petrol din lume.


Citeşte şi:

Barack Obama, în Arabia Saudită: cu un ochi la petrol şi cu altul la Siria

După un an marcat de o răcire a relaţiilor SUA - Arabia Saudită, liderul de la Casa Albă ajunge vineri la Riad pentru a se întâlni cu regele Abdullah bin Abdulaziz Al Saud. Barack Obama şi-a petrecut săptămâna într-un turneu european, în contextul crizei din Ucraina, iar regatul saudit va fi ultima oprire înainte de întoarcerea în SUA.

Fosta soţie a regelui Arabiei Saudite îi cere lui Obama să-i elibereze fetele ţinute captive şi înfometate în palatul regal

O fostă soţie a regelui saudit Abdallah bin Abdul Aziz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a făcut apel la preşedintele american Barack Obama, care poartă astăzi discuţii oficiale cu liderul saudit, în încercarea de a-şi recupera cele patru fiice ţinute cu forţa în palatul regal. Fosta regină îl acuză de Aziz că le ţine pe fiicele sale sub arest la domiciliu de mai bine de zece ani şi că situaţia lor se agravează constant.

SUA şi Arabia Saudită: prietenie pe muchie de cuţit ?

Deşi începând cu anul 1979, atunci când revoluţia islamică cuprindea Iranul, Arabia Saudită devenea principalul aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, relaţiile diplomatice dintre Riyad şi Washington  au fost puse nu de puţine ori în faţa unor divergenţe ce nu au reuşit însă să conducă către deteriorarea acestora.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite