Barack Obama se pregăteşte să reia transferul deţinuţilor de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama urmează să anunţe joi că intenţionează să reia transferul deţinuţilor de la închisoarea Guantanamo spre alte state.

Aceste informaţii nu au fost confirmate de Casa Albă sau de Pentagon, informează France Presse.

În special, „îngheţarea transferurilor spre Yemen va fi anulată în viitoarele săptămâni“, potrivit publicaţiei „Wall Street Journal“.


.Din totalul celor 166 de deţinuţi care se află la Guantanamo, 86 sunt eligibili pentru transfer, dintre care 56 de yemeniţi, cei mai numeroşi în această închisoare.

Închisoarea militară, care şi-a deschis porţile la începutul anului 2002, a numărat aproximativ 800 de deţinuţi consideraţi ca „inamici combatanţi“ ai organizaţiei Al Qaida.

În discursul său, preşedintele Barack Obama îşi va reafirma dorinţa de a obţine închiderea penitenciarului Guantanamo, o veche promisiune din campania electorală până în prezent, care nu a putut avea loc din cauza opoziţiei Congresului.

În urmă cu peste 100 de zile, deţinuţii au intrat în greva foamei, formă de protest care se extinde în închisoare din cauza lipsei de perspectivă a deţinuţilor, potrivit avocaţilor acestora.

Miercuri, 103 din cei 166 de deţinuţi erau în greva foamei, 31 fiind hrăniţi cu forţa, a precizat Pentagonul.



 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite