Barack Obama respige bugetul Apărării din cauza centrului de detenţie de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a exercitat dreptul de veto joi împotriva unui proiect de lege privind bugetul Apărării, apreciind că sunt cheltuiţi bani inutil pentru anumite programe şi exprimându-şi regretul că acest text împiedică închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo.

Obama, care şi-a semnat decizia privind dreptul de veto în faţa presei, un fapt destul de rar, a subliniat că această propunere votată de Congresul majoritar republican este "foarte insuficientă" în anumite domenii-cheie, relatează AFP.

Textul prevede cheltuieli totale de 612 miliarde de dolari pentru programele Departamentului Apărării.

Acesta "conţine lucruri bune", precum reforma pensiilor militare şi finanţări pentru securitatea cibernetică, dar este de asemenea fixat pe programe inutile.

Preşedintele a denunţat în particular dispoziţii care fac imposibil transferul deţinuţilor de la Guantanamo, Cuba, spre teritoriul american, ceea ce ar împiedica închiderea acestei închisori controversate.

"Acest text blochează în mod clar posibilităţile de a închide Guantanamo. Or Guantanamo este unul dintre primele argumente de care se servesc jihadiştii pentru a recruta, este vremea să îl închidem. Este depăşit şi ne costă scump", a declarat Obama în momentul în care îşi exercita dreptul de veto.

Închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo este o veche promisiune a lui Obama, care se străduieşte să o concretizeze. Închisoarea, creată în 2001 după atentatele de la 11 septembrie, găzduieşte suspecţi de terorism, dintre care unii sunt deţinuţi de mai mulţi ani fără a fi judecaţi sau inculpaţi.

Administraţia americană caută un loc pe teritoriul SUA pentru a transfera deţinuţi de la Guantanamo şi a închide centrul. Pentagonul evaluează costurile transferării de deţinuţi la închisorile militare Fort Leavenworth (Kansas) sau Charleston (Carolina de Sud). Congresul vrea însă să aibă controlul asupra transferului de deţinuţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite