Barack Obama: „Forţele americane au furnizat o susţinere tehnică limitată Franţei în cursul raidului din Somalia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au oferit „o susţinere tehnică limitată” forţelor franceze în cursul raidului soldat cu un eşec, sâmbătă, în Somalia, vizând eliberarea unui agent din cadrul serviciilor secrete deţinut de trei ani de către islamişti, a anunţat Barack Obama într-o scrisoare adresată Congresului, relatează AFP.

„Forţele americane au furnizat o susţinere tehnică limitată forţelor franceze în cursul acestei operaţiuni, dar nu au luat parte în mod direct la asaltul asupra unei tabere în care era deţinut cetăţeanul francez”, scrie preşedintele american într-o scrisoare adresată Congresului american.

„Un avion american de luptă a pătruns pentru o perioadă scurtă în spaţiul aerian somalez, cu scopul de a oferi ajutor în cadrul operaţiunii de salvare, în caz de nevoie”, a scris preşedintele, precizând că „acest avion nu a recurs la arme în timpul acestei operaţiuni”, notează Mediafax.

Forţele americane au părăsit Somalia vineri, către ora locală 20.00 (sâmbătă, 3.00, ora României), a notat preşedintele.

„Am ordonat forţelor americane să susţină această operaţiune de salvare pentru promovarea intereselor securităţii naţionale americane”, a precizat el.

Încercarea nereuşită de eliberare a unui ostatic francez deţinut de organizaţia shebab cu legături cu Al-Qaida s-a soldat, sâmbătă, cu moartea a cel puţin opt civili, potrivit unor martori locali.

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a anunţat sâmbătă că un militar francez a fost ucis, iar altul a fost dat dispărut în urma raidului, adăugând că au fost ucişi 17 „terorişti”.

Situaţia ostaticului francez, prezentat drept Denis Allex - cel mai probabil un pseudonim - rămâne nesigură. Potrivit ministrului francez, „totul sugerează că (agentul secret) Denis Allex a fost asasinat de către temnicerii săi” din cadrul grupării shebab, „un grup foarte radical, cu legături cu Al-Qaida, care nu se dă în lături de la nimic”.
Însă membri ai grupării shebab au dezminţit moartea ostaticului şi au anunţat că deţin un militar francez rănit în timpul raidului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite