Barack Obama afirmă că liderii G8 au căzut de acord asupra nevoii unui guvern de tranziţie în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters

Prezent la Berlin, pentru o scurtă vizită oficială, preşedintele american Barack Obama a discutat despre o serie de probleme, printre care situaţia din Siria, programele de monitorizare folosite de serviciile secrete, dar şi despre acordul cu talibanii.

Monitorizarea comunicaţiilor

Deşi a plecat în Europa şi a lăsat în urmă o ţară scandalizată de monitorizarea conversaţiilor telefonice şi electronice, Obama a apărat din nou, la Berlin, cele două programe folosite de serviciile secrete americane. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că serviciile nu „scotocesc” în corespondenţa electronică a europenilor sau a americanilor şi a ţinut să sublineze că supravegherea comunicaţiilor „a salvat vieţi”.

Obama a reiterat practic discursul de marţi al directorului Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), atunci când a spus că cel puţin 50 de ameninţări teroriste au fost dejucate mulţumită monitorizării conversaţiilor telefonice şi corespondenţei electronice. Preşedintele american a afirmat că ameninţările teroriste dejucate erau pe teritoriul mai multor ţări.

Liderul de la Casa Albă consideră că SUA menţine echilibrul potrivit între securitate naţională şi libertăţile oamenilor, notează Associated Press.

Situaţia din Siria

Tot în cadrul conferinţei de miercuri, Obama a discutat despre situaţia din Siria, refuzând însă să precizeze natura noului ajutor american acordat insurgenţilor sirieni, după ce oficialii americani au sugerat că ar putea avea loc livrări de arme uşoare.

„Nu pot şi nu vreau să comentez detaliile programului nostru legat de opoziţia siriană", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.

„Vrem să vedem o Sirie unită, democrată şi liniştită. În momentul de faţă, vrem să punem capăt vărsării de sânge”, a mai spus preşedintele american. Din punctul de vedere al liderului american, preşedintele Bashar al-Assad, care a dus la „vărsare de sânge şi haos” în Siria, nu-şi mai poate recăpăta legitimitatea.

La summitul G8, recent încheiat, liderii celor opt ţări n-au reuşit să decidă dacă Assad trebuie să fie înlăturat de la putere, pentru ca situaţia din Siria să se amelioreze. Totuşi, Obama a spus că liderii G8, inclusiv Rusia, au căzut de acord asupra nevoii creării unui guvern de tranziţie care să se bucure de toate prerogativele.

Cât despre o intervenţie în Siria, Obama a spus că zvonurile despre implicarea SUA în războiul sirian sunt exagerate şi că oamenii s-au agitat prea tare la gândul că SUA s-ar băga într-un nou război.

Procesul de reconciliere din Afganistan

Preşedintele SUA şi-exprimat speranţa că procesul de reconciliere în Afganistan va continua, în pofida reacţiei vehemente a Administraţiei de la Kabul la discuţiile directe între Washington şi insurgenţii talibani.

„Sper că procesul de reconciliere va continua în pofida acestor probleme", a spus Obama.

Guvernul afgan a anunţat miercuri suspendarea negocierilor cu Statele Unite privind acordul bilateral de securitate, după ce Washingtonul a confirmat iniţierea de discuţii directe cu insurgenţii talibani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite