Avionul invizibil pe radar F-35, folosit pentru prima dată în luptă de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană a anunţat că a utilizat pentru prima dată noul său avion invizibil pe radar F-35 într-o situaţie de luptă. Acest „botez al focului“, un eveniment important, având în vedere că respectivul tip de aparat de zbor este cel mai scump din istoria militară a Statelor Unite, a avut loc în cadrul unei misiuni în Afganistan, relatează France-Presse.

Operaţiunea s-a desfăşurat în provincia afgană Kandahar, fiind vizate ţinte talibane. 

Aceste noi avioane americane, considerate bijuterii tehnologice concepute să treacă nedetectate de cele mai avansate radare, au decolat de pe nava amfibie USS Essex , potrivit anunţului făcut joi de armata SUA. Iar potrivit unui oficial militar american, „operaţiunea a fost un succes“.

În misiunea din Afganistan au fost folosite aparate F-35B, o variantă cu decolare scurtă şi aterizare pe verticală a F-35 destinată Corpului de puşcaşi marini ai SUA.

Totuşi, nu este pentru prima dată când un astfel de avion este utilizat într-o misiune de acest tip. 

În luna mai, Israelul a anunţat că este prima ţară care a utilizat un F-35 în condiţii de luptă.

Lansat la începutul anilor 1990, programul F-35 este cel mai scump dintre cele de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, cu un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite