Autorităţile americane au făcut publice noi materiale despre asasinarea lui John F. Kennedy. Ucigaşul s-a întâlnit cu un agent KGB înainte de crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kennedy

Acestea includ mii de pagini cu diverse memorii, rapoarte de investigaţie şi alte documente pregătite de CIA, FBI, Departamentul de Stat şi Pentagon.

Administraţia americană a făcut publice miercuri noi materiale referitoare la asasinarea în 1963 a celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy. Aproape 1.500 de documente clasificate anterior au fost publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale a Arhivelor ale SUA, toate fiind disponibile pentru vizualizare şi descărcare.

Materialele publicate includ mii de pagini cu diverse memorii, rapoarte de investigaţie şi alte documente pregătite de CIA, FBI, Departamentul de Stat şi Pentagon.

Multe dintre aceste documente, în special, se referă la URSS şi indică faptul că serviciile speciale americane au studiat diverse ipoteze despre legătura Moscovei cu această crimă.
"Colecţia de materiale despre asasinarea lui John F. Kennedy, creată de Arhivele Naţionale în noiembrie 1992, are aproximativ 5 milioane de pagini. Cea mai mare parte a acestei colecţii se află în consultare publică de la sfârşitul anilor 1990", explică un comunicat al Arhivelor Naţionale ale SUA.

De asemenea, comunicatul explică faptul că până în prezent, toate documentele care fac obiectul publicării în temeiul Legii privind colectarea înregistrărilor privind asasinatul preşedintelui John F. Kennedy (1992) „au fost publicate în întregime sau parţial”.

Totodată, unele părţi ale textelor dintr-o serie de documente au rămas în continuare clasificate. Acest lucru a fost făcut la cererea agenţiilor guvernamentale americane, ghidate de considerente de securitate naţională. Anul viitor, Arhivele Naţionale şi agenţiile guvernamentale relevante vor continua să studieze aceste informaţii şi să publice pe 15 decembrie 2022 fragmentele de documente rămase clasificate cu rezerva de a-şi păstra dreptul de a susţine ca unele dintre date să nu fie publicate nici după această dată.

Asasinul lui John F. Kennedy s-a întâlnit cu un agent KGB înainte de asasinarea preşedintelui

Lee Harvey Oswald s-a întâlnit cu un agent KGB cu doar două luni înainte de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, conform documentelor confidenţiale proaspăt declasificate despre asasinarea fostului şef de stat american. Notele CIA, parte dintr-un depozit de aproape 1.500 de documente publicate miercuri de National Archives and Records Administration, dezvăluie, de asemenea, că un informator anonim i-a avertizat pe oficialii ambasadei SUA din Australia cu un an mai devreme că Kennedy va fi asasinat de Uniunea Sovietică pentru o recompensă de 100.000 de dolari.

Asasinarea lui Kennedy

John Fitzgerald Kennedy s-a născut pe 29 mai 1917 în Brookline, Massachusetts. În 1960, la vârsta de 43 de ani, a devenit cel mai tânăr preşedinte ales al Statelor Unite. În timpul şederii lui Kennedy la Casa Albă, lumea a cunoscut criza de la Berlin, criza rachetelor din Cuba, Statele Unite au încercat să răstoarne guvernul lui Fidel Castro în Cuba şi a început trimiterea de trupe în Vietnamul de Sud.
Pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei călătorii la Dallas, Texas, John F. Kennedy a fost asasinat. O comisie guvernamentală formată în urma crimei a concluzionat că a fost un ucigaş singuratic, Lee Harvey Oswald, şi că nu a fost o conspiraţie la scară largă.

Cu toate acestea, nu toată lumea din SUA a acceptat versiunea oficială. Există o serie de teorii ale conspiraţiei care pun sub semnul întrebării constatările comisiei şi prezintă versiuni alternative ale asasinatului, inclusiv o conspiraţie a serviciilor de informaţii americane sau sovietice, dar niciuna dintre ele nu a fost dovedită.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite