Atac armat la o sinagogă din California în timpul slujbei de Paşte: O persoană a murit şi alte trei au fost rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO DENIS POROY/AP
FOTO DENIS POROY/AP

Un bărbat a deschis focul la o sinagogă din oraşul Californian Poway, a anunţat duminică pe Twitter biroul serifului din San Diego. Suspectul, un bărbat alb în vârstă de 19 ani, a fost reţinut. O persoană a murit şi alte trei au fost rănite.

Times of Israel scrie că o femeie în vârstă a murit, iar răniţii, un copil şi doi bărbaţi sunt în stare stabilă. Printre victime nu se află cetăţeni israelieni. Rabinul a fost rănit la ambele mâini, el pierzând degetul arătător de o mână.

Primarul oraşului a declarat că e un atac motivat de ură rasială, atacatorul făcând comentarii rasiste, proferând insulte.

   

Primarul oraşului Poway a spus că congregaţia Chabad a devenit ţinta „unei persoane cu o inimă plină de ură faţă de comunitatea noastră evreiască.” El a declarat pentru CNN că, potrivit martorilor, membrii congregaţiei au interacţionat cu trăgătorul, reuşind astfel să împiedice o tragedie mult mai mare.

Şeriful districtului San Diego l-a descris pe suspect: un bărbat alb din San Diego care a folosit o armă semi-automată ( Puştile de asalt de tip AR-15 au fost folosote în numeroase atacuri armate în Statele Unite în ultimii ani). Autorităţile au confirmat că ştiau de un fel de manifest scris de atacator, dar nu l-au studiat în profunzime, iar unele afirmaţii erau neserioase precum faptul că o vedetă You Tube ar fi contribuit la planificarea atacului şi chiar l-ar fi finanţat.

    

Un martor povesteşte că a auzit mai multe focuri de armă urmate de ţipete. Rabinul a încercat să-l calmeze pe atacator şi pe cei prezenţi chiar după ce a fost rănit la mână, relatează The Guardian.

Un grănicer, care se afla la faţa locului, în afara programului, a tras asupra suspectului în momentul în care acesta fugea şi i-a atins maşina. Bărbatul a fost arestat de o echipă canină a poliţiei, care a sosit rapid la faţa locului, a precizat şeful Poliţiei din San Diego, David Nisleit. De altfel suspectul însuşi sunase la poliţie pentru a se autodenunţa,

”Atunci când poliţistul l-a arestat pe bărbatul în vârstă de 19 ani, el a văzut clar puşca pe scaunul pasagerului vehiculului. Bărbatul a fost plasat în detenţie fără alt incident”, a adăugat el.

Potrivit presei locale, este vorba despre John T. Earnest, care ar revendica într-o scrisoare un incendiu la Moschea din Escondido, în apropiere, în urmă cu o lună, unde ar fi inscripţionat grafitti evocând atacul la două moschei în Christchurch, în Noua Zeelandă, potrivit news.ro.

Şeful poliţiei David Nisleit a anunţat că nu există motive să presupună şi alte ameninţări, dar că forţe de ordine suplimentare vor fi trimise şi la alte lăcaşe de cult, în condiţiile în care paza fusese deja întărită după atacul de la sinagoga Tree of Life din Pittsburgh în urmă cu şase luni.

Reprezentanţii şerifului au fost chemaţi la sinagogă unde se celebra Paştele evreiesc la ora locală 11.30 AM, la o jumătate de oră de la debut.

Înfiinţată în 1986, congregaţia Chabad din Poway reuneşte credincioşi evrei de peste tot.

Oraşul californian Poway se află la aproximativ 30 de kilometri de San Diego şi are 48.000 de locuitori. Este o comunitate de clasa mijlocie de sus care se autointitulează „Oraşul de la ţară” şi are una dintre cele mai mici rate ale criminalităţii din stat.

În urmă cu 6 luni un atacator antisemit a ucis 11 oameni la sinagoga Tree of Life din Pittsburgh.

Preşedintele american Donald Trump a prezentat ”cele mai sincere condoleanţe”. ”În acest stadiu, se pare că este vorba despre o crimă motivată de ură, însă trasmit cele mai sincere condoleanţe tuturor celor care sunt afectaţi şi vomclatifica acest caz”, a declarat el de la Casa Albă.

În total 11 persoane au fost ucise, la 27 octombrie, într-un atac armat într-o sinagogă de la Pittsburgh, în Pennsylvania (est). Era vorba despre cel mai sângeros atac vizând comunitatea evreiască comis vreodată în Statele Unite.

Într-un comunicat, directoarea Muzeului Holocaustului, la Washington, s-a declarat ”şocată şi alarmată de acest al doilea atac armat contra unei sngaogi în şase luni”.

”Astăzi ne gândim la victime şi la rudele lor. Însă, mai târziu, va trebui să ne amintim că antisemitismul este o ameninţare tot mai mare şi mortală”, a adăugat ea.

”Antisemitismul continuă să ridice capul şi să facă victime”, a subliniat ambasadorul Israelului la ONU Danny Danon.

”Este timpul să se treacă la acţiune, să se declare un război hotărât (antisemitismului) şi nu să fie condamnat fără vlagă, ceea ce permite forţelor urii să retrezească la viaţă oree sumbre ale istoriei”, a adăugat el.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite