Atac armat la Dallas: „Desenează-l pe Mahomed“, replica americanilor la mişcările pro-islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bărbaţi au fost ucişi duminică, după ce au organizat un atac armat la Dallas, unde au deschis focul asupra participanţilor la o expoziţie de caricaturi cu profetul Mahomed. Evenimentul fusese organizat de grupul „Opriţi Islamizarea Americii“ (Iniţiativa de Apărare a Libertăţii Americii), în replică pentru o conferinţă pro-islam organizată în luna ianuarie.

Un ofiţer de securitate a fost rănit în urma unui atac armat la Dallas

Un ofiţer de securitate a fost rănit, duminică, într-un atac armat la Dallas, în faţa unui centru de conferinţe în care avea loc o expoziţie de caricaturi cu profetul Mahomed. Poliţia i-a împuşcat mortal pe cei doi atacatori, care au deschis focul înainte de a intra în sala în care avea loc expoziţia. 

Expoziţia de caricaturi cu profetul Mahomed a fost organizată în urma unui concurs numit „Desenează-l pe Mahomed”, organizat de grupul Opriţi Islamizarea Americii - Iniţiativa de Apărare a Libertăţii Americii (SIOA). Pamela Geller (foto jos), preşedintele aceste organizaţii, s-a ocupat personal de concursul care a oferit câştigătorului un premiu de 12.500 de dolari. 

image

Atac armat la Dallas: expoziţia a fost organizată de grupul Opriţi Islamizarea Americii

De ce a fost această expoziţie ţinta unui atac armat la Dallas? Organizaţia Opriţi Islamizarea Americii este una extrem de controversată în SUA. Ţintă a acestui atac armat din Dallas, grupul a fost deseori numit „islamofob”. Membrii şi fondatorii săi descriu însă ONG-ul drept unul pentru apărarea drepturilor omului, a libertăţii de exprimare, a libertăţii religioase şi a drepturilor individului. 

Multe organizaţii non-guvernamentale care combat discriminarea au introdus SIOA pe lista grupărilor care adoptă un „discurs al urii”. Concursul „Desenează-l pe Mahomed”, în apropierea căreia a avut loc un atac armat la Dallas, a fost organizat ca o replică pentru conferinţa „Stai alături de profet cu Onoare şi Respect”, un eveniment ce are loc anual în Texas şi la care participă lideri musulmani din toate colţurile SUA. 

image

Centrul de conferinţe din Dallas a fost închis după atac. FOTOGRAFII via BBC

 

Atac armat la Dallas: „Desenează-l pe Mahomed”, inspirat din atacul Charlie Hebdo

Scopul declarat al conferinţei „Stai alături de profet” este „combaterea islamofobiei” în America, unde „profetul Mahomed a fost transformat într-un simbol al urii”. Organizatorii au acuzat „media şi islamofobii americani”, care „au investit cel puţin 160 de milioane de dolari pentru a-l ataca pe profet şi Islamul”, se transmitea pe pagina web dedicată evenimentului. 

Conferinţa „Stai alături de profet” a avut loc la o săptămână după atacurile teroriste din Franţa, din redacţia Charlie Hebdo şi magazinul cuşer. Liderii Opriţi Islamizarea Americii s-au inspirat de aici pentru a organiza concursul de caricaturi care a fost duminică ţinta unui atac armat la Dallas.

Statul Islamic revendică atacul armat de la Dallas

Acest atac armat de la Dallas a fost revendicat de un individ care pretinde că este membru al grupării teroriste Statul Islamic, potrivit AFP.com.

Individul, care s-a prezentat sub numele de Abu Hussain al-Britani, susţine că „doi dintre fraţii noştri au deschis focul împotriva expoziţiei cu profetul Mahomed în Texas“, făcând referire la acest atac armat de la Dallas. 

„Abu Hussain al-Britani“ ar fi, potrivit SITE — organizaţia specializată în supravegherea site-urilor jihadiste —, numele jihadistului britanic Junaid Hussain, membru al Statului Islamic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite