Angajata unui cunoscut lanț de cafenele va primi daune de 25 de milioane de dolari. Ar fi fost dată afară pentru că este albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un juriu a dat luni dreptate fostei directoare regionale a Starbucks, Shannon Phillips, care a dat în judecată compania pentru concediere abuzivă, susținând că a fost concediată pentru că era albă.

Shannon Phillips va primi 25 de milioane de dolari FOTO Freepik
Shannon Phillips va primi 25 de milioane de dolari FOTO Freepik

Phillips, care a lucrat pentru Starbucks timp de aproximativ 13 ani și a gestionat o regiune de magazine din zonă, a fost concediată după arestarea a doi bărbați de culoare la un Starbucks din Philadelphia în aprilie 2018.

Juriul din New Jersey a dat un verdict de 25,6 milioane de dolari, inclusiv 25 de milioane de dolari pentru daune punitive și 600.000 de dolari pentru daune compensatorii, potrivit Console Mattiacci Law, care o reprezintă pe Phillips. Juriul s-a pronunțat în unanimitate după un proces de șase zile, au precizat avocații, menționând că Phillips va solicita, de asemenea, salarii restante și anticipate, potrivit edition.cnn.com.

Compania Starbucks s-a declarat dezamăgită de această decizie și își evaluează următorii pași, a declarat purtătorul de cuvânt Jaci Anderson pentru CNN.

Verdictul din această săptămână este cea mai recentă evoluție a unui incident care a stârnit proteste și indignare. În 2018, cei doi bărbați au fost rugați să părăsească cafeneaua după ce au stat la o masă fără să comande nimic. Bărbații, care au refuzat să plece pentru că așteptau un asociat, au fost escortați în cătușe la ieșirea din cafenea, după ce un manager al magazinului a chemat poliția.

Ulterior, aceștia au ajuns la o înțelegere cu Starbucks și cu orașul Philadelphia.

Într-un proces intentat pentru prima dată în 2019, Phillips a declarat că firma a discriminat-o din cauza rasei sale atunci când a fost concediată.

În plângerea din 2019 se spune că, în urma arestării, Starbucks "a luat măsuri pentru a pedepsi angajații albi care nu au fost implicați în arestări, dar care lucrau în orașul Philadelphia și în împrejurimi, într-un efort de a convinge comunitatea că a răspuns în mod corespunzător la incident".

Phillips, care la acea vreme supraveghea zone inclusiv Philadelphia, a declarat că Starbucks i-a ordonat să trimită un angajat alb în concediu administrativ ca parte a acestor eforturi, din cauza unui presupus comportament discriminatoriu despre care Phillips a spus că știa că este inexact. După ce Phillips a încercat să o apere pe angajată, compania a lăsat-o să plece, a spus ea.

Motivul concedierii, potrivit plângerii, a fost că "situația nu este recuperabilă". Plângerea a susținut că acesta a fost "un pretext pentru discriminare rasială", adăugând că "rasa lui Phillips a fost un factor motivator și/sau determinant în tratamentul discriminatoriu al Starbucks".

Starbucks, care a negat pretențiile la momentul respectiv, a declarat într-un dosar depus în instanță în 2021 că, după incident, "liderii seniori și membrii Partner Resources au observat cu toții că doamna Phillips a demonstrat o absență totală de leadership în timpul acestei crize".

Phillips, a susținut compania, "părea copleșită și nu a conștientizat cât de critică devenise situația". Managerul lui Phillips a decis în cele din urmă să o concedieze "deoarece o conducere puternică era esențială în acea perioadă", potrivit documentului.

O criză pentru Starbucks

Incidentul din 2018 a fost o criză majoră de PR pentru companie. În urma arestărilor, Starbucks a luat mai multe măsuri pentru a încerca să amelioreze situația.

Directorul general de atunci, Kevin Johnson, și-a cerut scuze, spunând că ceea ce s-a întâmplat a fost "reprobabil" și promițând să facă toate schimbările necesare pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla.

În curând, Starbucks și-a schimbat politica pentru a permite oamenilor să folosească toaletele Starbucks și să petreacă timp în magazine, chiar dacă nu au făcut nicio achiziție.

Lanțul de cafenele a închis, de asemenea, aproximativ 8.000 de magazine deținute de companie pentru o după-amiază, pentru un curs obligatoriu de pregătire împotriva prejudecăților pentru aproximativ 175.000 de angajați.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite