Americanii se tem să vândă Braziliei faimoasele rachete Javelin, din cauza preşedintelui Jair Bolsonaro

0
0
Lansator de rachete Javelin FOTO EPA-EFE (Arhivă)
Lansator de rachete Javelin FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Armata braziliană îşi doreşte să achiziţioneze din SUA rachete antitanc Javelin în valoare de până la 100 de milioane de dolari, însă solicitarea a fost blocată la Washington de luni întregi, din pricina preocupărilor parlamentarilor americani în legătură cu preşedintele brazilian Bolsonaro, inclusiv cu privire la atacurile sale asupra sistemului electoral la Braziliei, au afirmat mai multe surse americane, relatează Reuters.

Solicitarea Braziliei de a cumpăra circa 220 de sisteme Javelin a fost realizată când fostul preşedinte Donald Trump, aliat al lui Bolsonaro, se afla la Casa Albă. Departamentul de Stat şi-a oferit consimţământul pentru achiziţionarea sistemelor la sfârşitul anului trecut, în pofida contraargumentelor unor oficiali americani de rang inferior, conform a două persoane care cunosc subiectul. 

Potrivit surselor citate de Reuters, acordul confidenţial nu a fost aprobat, din cauza preocupărilor parlamentarilor democraţi cu privire la posibilitatea ca preşedintele brazilian de extremă dreapta Bolsonaro, la fel ca şi fostul preşedinte american Donald Trump, să pună la îndoială integritatea votului, înaintea alegerilor din Brazilia din 2 octombrie. 

Cererea Braziliei pentru rachetele Javelin fabricate în SUA, care au devenit faimoase după ce armata ucraineană le-a utilizat cu succes împotriva tancurilor ruseşti, a fost amânată, ca o tentativă a democraţilor din SUA de a-i transmite un mesaj preşedintelui brazilian şi armatei sale. 

Procedura „este parcursă încet la Capitoliu şi nu va ajunge nicăieri prea curând” din pricina nesiguranţei cu privire la Bolsonaro, a afirmat o sursă care a monitorizat traseul solicitării Braziliei. 

Acest lucru accentuează impactul pe care retorica nedemocratică a lui Bolsonaro o are deja asupra celei mai mari ţări din America Latină. Totodată,  prezintă o privire asupra modului în care Brazilia ar putea deveni mult mai izolată la nivel internaţional, dacă Bolsonaro ar urma exemplul lui Donald Trump şi ar refuza să accepte orice înfrângere electorală în faţa rivalului său de stânga, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. 

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a devenit din ce în ce mai îngrijorată de comentariile autoritariste ale preşedintelui brazilian, trimiţând delegaţii la Brazilia pentru a solicita prudenţă. 

Lloyd Austin, secretarul Apărării, a transmis Braziliei o cerere la respect pentru democraţie, în cadrul unei întruniri a miniştrilor regionali ai Apărării, care a avut loc în luna iulie. În anul 2021, William Burns, directorul CIA, le-a comunicat colaboratorilor liderului Braziliei că ar trebui să se oprească din a submina încrederea în procesul electoral al ţării. 

Preşedintele brazilian Bolsonaro, care se află în urma lui Lula în sondaje, i-a ignorat. Cu toate acestea, Bolsonaro a continuat să pună la îndoială credibilitatea sistemului de vot electronic al Braziliei şi a afirmat că la ultimele alegeri au existat fraude, fără a oferi dovezi. 

Posibilul rol postelectoral al forţelor armate braziliene, care au condus o dictatură militară timp de 20 de ani după o lovitură de stat din anul 1964, rămâne o întrebare deschisă. Preşedintele Braziliei a solicitat armatei, fiind cea mai mare din America Latină, să realizeze propria numărătoare a voturilor, afirmând că „armata este de partea noastră”. 

Totodată, Washingtonul este îngrijorat de relaţia de prietenie a lui Bolsonaro cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Preşedintele brazilian refuzând să condamne invazia Rusiei în Ucraina. 

Brazilia nu se confruntă cu ameninţări asemănătoare, ridicând semne de întrebare cu privire la motivul pentru care ar avea nevoie de acest sistem, au afirmat sursele Reuters. Armata Braziliei se concentrează pe securizarea graniţelor sale şi pe misiunile internaţionale de păstrare a păcii. 

„Brazilia nu are nevoie de ele”, a declarat un fost consilier al Congresului SUA, care a lucrat pe probleme legate de arme. 

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite