Americanii livrează rachete Hellfire Libanului şi promit să trimită şi avioane uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statale Unite ale Americii au livrat rachete Hellfire armatei libaneze, a anunţat vineri ambasadorul Statelor Unite la Beirut, oficial care a promis că în curând vor fi trimise avioane uşoare pentru a spijini Libanul să facă faţă ameninţării jihadiste, relatează Agence France Presse (AFP).

Livrările de arme au loc în contextul în care din ce în ce mai mulţi aliaţi ai Libanului caută să-şi consolideze forţele armate pentru a face faţă ameninţării jihadiste în regiune. „În ultimele două săptămâni, o serie de transporturi accelerate de armament american au ajuns aici”, a afirmat Hale după o întâlnire cu prim-ministrul libanez Tammam Salam. „În această săptămână, au fost livrate rachete suplimentare Hellfire armatei libaneze”, a adăugat oficialul american.

„Guvernul libanez şi armata au cerut un avion suplimentar Statelor Unite: un Cessna înarmat şi un alt aparat uşor de sprijin”, a precizat Hale, citat de „Raw Story”.

Ambasadorul David Hale a susţinut că avionul va fi achiziţionat cu fonduri saudite destinate armatei libaneze. „Intenţionăm să răspundem la aceste solicitări de aparate suplimentare, utilizând fondurile puse cu generozitate la dispoziţia Libanului de regatul Arabiei Saudite”.

Arabia Saudită a promis din luna august că va da un miliard de dolari pentru achiziţionarea urgentă de arme destinate armatei libaneze, care se confruntă cu o incursiune a jihadiştilor din Siria ce încă deţin soldaţi şi poliţişti libanezi.

În urma ciocnirilor violente între forţele armate libaneze şi luptătorii din Frontul Nusra şi Statul Islamic, Libanul a cerut urgent ajutorarea cu echipament defensiv şi ofensiv pentru a face faţă ofensivei jihadiştilor care vin din Siria.

„Considerăm să sprijinul constant dat Armatei de Statele Unite, la fel ca şi susţinerea ţărilor arabe o angajament ferm pentru a spori forţa Armatei (…) Trăiască prietenia libanezo-americană”, a afirmat şi generalul libanez Manuel Kirejian, citat de „The Daily Star”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite