Ambasadorul american în Rusia: „Suntem în Groapa Marianelor în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice”

0
0
John Sullivan intre Serghei Lavrov si Vladimir Putin.  FOTO EPA-EFE
John Sullivan intre Serghei Lavrov si Vladimir Putin.  FOTO EPA-EFE

Invazia Ucrainei de către Rusia a făcut ca munca deja dificilă a lui John Sullivan ca ambasador al SUA la Moscova să fie şi mai grea. Are de luptat cu ameninţările Moscovei că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi, în acest timp, trebuie să păstreze ambasada sa funcţională cu doar o zecime din personalul normal, relatează Reuters.

„A fost foarte rău în urmă cu doi ani şi jumătate. Acum este şi mai rău”, a spus Sullivan despre sosirea sa la Moscova în ianuarie 2020, potrivit Digi24.

Sullivan a povestit într-un interviu cum e să fii trimisul Washingtonului la Moscova pe timp de război, când armele furnizate de SUA ucid trupele ţării sale gazdă, iar sancţiunile impuse de SUA şi aliaţii lor devastează economia Rusiei.

„Situaţia de securitate de aici nu este cu mult diferită de cea de acum o lună sau acum şase luni. Dar asta s-ar putea schimba într-un minut. Suntem efectiv într-o perioadă de relaţii ostile cu Moscova”, a spus el.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia - la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece

Relaţiile dintre SUA şi Rusia erau deja la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece când fostul preşedinte al SUA Donald Trump l-a ales pe Sullivan pentru una dintre cele mai dificile slujbe din diplomaţia americană.

Cele două ţări au avut o serie de expulzări de diplomaţi şi o ceartă diplomatică pentru vize, Moscova ordonând închiderea consulatului SUA din Sankt Petersburg în martie 2018. Consulatele din Vladivostok şi Ekaterinburg au fost închise după sosirea lui Sullivan, iar ambasada a devenit singura misiune americană care funcţionează în Rusia. Dar personalul ambasadei s-a redus de la aproximativ 1.200 de angajaţi  în 2017 la aproximativ 130.

Cele două părţi au fost, de asemenea, în dezacord în privinţa unor chestiuni importante, de la războiul civil din Siria şi anexarea Crimeei de către Kremlin şi sprijinul pentru separatiştii din estul Ucrainei până la sancţiunile americane impuse Rusiei pentru că a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump.

Succesorul democrat al lui Trump, Joe Biden, a decis să-l păstreze pe Sullivan, un avocat republican care nu vorbeşte rusă, dar a cărui afecţiune pentru Rusia datează de la admiraţia sa din copilărie pentru echipa sovietică de hochei.

În aprilie 2021, Washingtonul l-a rechemat pe Sullivan pentru consultări, după ce ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat la Moscova.

Implementând un decret al preşedintelui Vladimir Putin, guvernul rus a ordonat, în mai 2021, ambasadei să concedieze zeci de angajaţi ruşi care îndeplineau sarcini vitale. Acest lucru a forţat oprirea procesării tuturor vizelor, cu excepţia cazurilor „de viaţă sau de moarte”.

A existat speranţa că tensiunile se vor atenua atunci când Sullivan şi ambasadorul Rusiei la Washington s-au întors la posturile lor, în iunie anul trecut, iar Biden şi Putin s-au întâlnit la Geneva.

Dar relaţiile s-au înrăutăţit. Rusia a masat trupe la graniţele Ucrainei, a cerut garanţii de securitate ample respinse de Washington şi aliaţii săi din NATO, iar pe 24 februarie a invadat Ucraina

„Suntem în Groapa Marianelor în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice”, a spus Sullivan, referindu-se la cel mai adânc abis oceanic al Pământului, relatează sursa citată. 

Rusia spune că desfăşoară o „operaţiune specială” pentru demilitarizarea şi „denazificarea” Ucrainei. Războiul a ucis însă mii de civili şi a forţat milioane de oameni să fugă din ţară.

Provocările lui Putin au devenit tot mai mari

La câteva zile după ce a declanşat invazia, Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă, invocând declaraţii agresive ale liderilor NATO şi sancţiunile economice împotriva Moscovei.

Oficialii americani spun că sunt îngrijoraţi de ameninţările voalate cu un război nuclear pe care continuă să le audă de la oficialii ruşi, inclusiv comparaţii cu criza rachetelor din Cuba din 1962.

Sullivan a spus că ia în serios o ameninţare „din partea de sus a guvernului rus” de a rupe relaţiile diplomatice, afirmând că „Ruşii nu se angajează la înflorituri retorice”.

„Statele Unite nu vor să-şi închidă ambasada aici. Preşedintele Biden nu vrea să mă recheme ca ambasador. Dar nu este un lucru pe care îl putem controla”, a spus el.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite