Alegeri SUA 2024. Biden și Trump încep duelul pentru Casa Albă în Texas: propunere rară de colaborare

0
Publicat:

Duelul dintre democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump a început: cei doi posibili rivali la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie au efectuat joi două vizite concurente la graniţa SUA cu Mexicul pentru a discuta despre imigraţie, un subiect fierbinte al campaniei electorale, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Joe Biden în vizită la Brownsville FOTO EPA-EFE
Joe Biden în vizită la Brownsville FOTO EPA-EFE

Preşedintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a mers la Brownsville, unde s-a întâlnit cu agenţii poliţiei de frontieră, în timp ce rivalul său Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, s-a deplasat în același timp la Eagle Pass, la 500 de kilometri distanţă.

Acuzații reciproce pe tema crizei migrației

Însoţit de guvernatorul Texasului, Greg Abbott, candidatul republican a participat la o prezentare a oficialilor de stat sub un cort alb mare, înainte de a merge să examineze graniţa, care se confruntă cu sosiri record de migranţi, observă AFP.

„Joe Biden este responsabil pentru această invazie”, a acuzat Donald Trump.

Fostul președinte american a descris o imagine extrem de sumbră, cu americani „răpiţi, violaţi, ucişi” de migranţi, comparând situaţia actuală cu un „război”.

Liderul republican continuă să-l acuze pe succesorul său că a transformat graniţa sudică a SUA într-o sită. El insistă că politica de azil a actualului lider democrat a provocat o criză a migraţiei fără precedent.

În această problemă arzătoare, cei doi candidaţi îşi pasează reciproc responsabilitatea, notează AFP.

Joe Biden nu neagă că SUA se confruntă cu sosiri record de migranţi. Aproximativ 302.000 de arestări au fost făcute în decembrie, conform statisticilor oficiale.

Însă preşedintele democrat răspunde că republicanii conduşi de Donald Trump sunt cei care refuză să coopereze pentru a găsi o soluţie.

Un proiect de lege privind imigraţia, negociat luni de zile de membrii ambelor partide, a fost în cele din urmă respins de republicani în Congres la cererea fostului preşedinte.

Propunere rară de colaborare

„Este timpul să acţionăm”, a spus Biden, înainte de a-i face o propunere rară de colaborare adversarului său.

„Iată ce i-aş spune lui Trump. În loc să le spuneţi aleşilor să blocheze această legislaţie, alăturaţi-vă mie în a spune Congresului să adopte acest proiect de lege, care este susţinut de ambele partide”, a declarat el.

„Putem face acest lucru împreună”, a insistat Biden.

Casa Albă insistă că Partidul Republican sabotează în mod deliberat orice încercare de compromis pe această temă şi că Donald Trump nu intenţionează să-i ofere lui Joe Biden o victorie politică în plin an electoral.

Acest duel din Texas a fost în permanenţă în atenţia posturilor de ştiri americane, care au transmis simultan timp de câteva ore vizitele celor doi posibili concurenţi la alegerile prezidenţiale programate pentru 5 noiembrie.

Texas, al doilea cel mai populat stat al SUA, organizează marţi alegerile primare pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie, în cadrul aşa-numitei „Super Tuesday”. Joe Biden şi Donald Trump sunt de departe favoriţii partidelor lor.

Donald Trump, care şi-a construit popularitatea în timpul primei sale campanii de succes promiţând să construiască un zid între SUA şi Mexic, spune că deportarea migranţilor ar fi una dintre priorităţile sale dacă va fi reales.

Fostul preşedinte şi-a intensificat recent atacurile asupra imigranţilor fără acte, acuzându-i că „otrăvesc sângele” SUA - remarci care au provocat stupoare printre oponenţii săi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite