Viktor Orban pleacă în SUA pentru o întâlnire cu Donald Trump

0
Publicat:

Premierul ungar Viktor Orban va pleca în zilele următoare într-o vizită în SUA, unde se va întâlni cu aliatul său, fostul preşedinte republican Donald Trump, a transmis, joi, biroul de presă al guvernului de la Budapesta, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Viktor Orban și Donald Trump. FOTO arhivă AFP
Viktor Orban și Donald Trump. FOTO arhivă AFP

Potrivit presei maghiare, întâlnirea celor doi politicieni se va desfăşura săptămâna viitoare în statul Florida, dar deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre vizita lui Orban în SUA. „Vom oferi mai multe informaţii după întâlnire", a declarat presei purtătorul de cuvânt al premierului ungar.

Premierul ungar a fost singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câştigat în 2016, la fel şi patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden.

După ce Biden a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între premierul conservator ungar şi preşedintele progresist al SUA.

„Reveniţi, domnule preşedinte!” 

Anul trecut, la o conferinţă desfăşurată la Budapesta, Viktor Orban a apreciat că numai o revenire a lui Donald Trump la putere în SUA poate salva lumea în faţa „virusului" progresist şi a „ideologiei woke" răspândite de „liberalii occidentali" şi care atacă naţiunile.

Ungaria „a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace" în Ucraina, şi-a rezumat Orban politica ce l-a adus în conflict cu Bruxellesul şi Washingtonul.

„Sunt sigur că dacă (Donald) Trump ar mai fi fost preşedinte în SUA, nu ar mai fi fost război (în Ucraina). Reveniţi, domnule preşedinte! Aduceţi pacea pentru noi!", l-a îndemnat el pe fostul preşedinte republican, care conduce în primarele din partidul său pentru desemnarea candidatului prezidenţial, dar în acelaşi timp se confruntă cu o serie de dosare penale pe care le consideră o folosire a justiţiei împotriva lui de către democraţii lui Biden.

O „metodă comunistă"

Procesele desfăşurate împotriva lui Trump au fost descrise de Victor Orban drept o „metodă comunistă"

Viktor Orban şi Donald Trump s-au întâlnit ultima dată în august 2022, la clubul de golf pe care fostul preşedinte al SUA îl are în New Jersey.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite