Alegeri SUA 2016. Trump se dezlănţuie la adresa lui Clinton şi propune controale antidoping înaintea ultimei dezbateri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a sugerat, sâmbătă, într-un atac surprinzător, că rivala sa Hillary Clinton a recurs la produse dopante şi a propus controale înainte de viitoarea dezbatere, acuzând totodată „presa coruptă“ că vrea să trucheze scrutinul prezidenţial, relatează AFP.

Aflat în urma lui Clinton în sondaje odată cu apropierea alegerilor de la 8 noiembrie, candidatul republican la fotoliul de la Casa Albă pune cu regularitate la îndoială validitatea procesului electoral în curs.

Însă violenta diatribă de sâmbătă şi declaraţiile ciudate despre atitudinea rivalei sale marchează o etapă nouă în ceea ce pare să fie un salt cu capul înainte către un rezultat incert.

„Suntem ca nişte atleţi (...). Atleţii trebuie să treacă un control antidopaj. Eu cred că trebuie să facem şi noi la fel înaintea dezbaterii“, a afirmat omul de afaceri septuagenar la Portsmouth, în statul New Hampshire.

Cu patru zile înaintea celei de a treia şi ultimei dezbateri prezidenţiale, în cursul căreia va încerca să se reintroducă în cursa către Casa Albă, miliardarul a sugerat că fosta şefă a diplomaţiei americane nu s-a aflat în starea ei normală în timpul ultimei lor înfruntări.

„Nu ştiu ce se întâmplă cu ea. La începutul ultimei dezbateri era nerăbdătoare să înceapă. La final abia putea să se întoarcă la maşină“, a adăugat candidatul republican, care s-a întrebat în mod deschis, în mai multe rânduri, despre starea sănătăţii fostei Primei Doamne, iar tabăra sa a alimentat cele mai fanteziste zvonuri.

„Alegerile sunt trucate de presa coruptă, care scoate în faţă acuzaţii complet false şi minciuni sfruntate pentru ca să fie ea aleasă“, a mai spus el. „Nu vom lăsa să se întâmple acest lucru“, a avertizat magnatul.

Aflat în dificultate în interiorul propriului partid, după declaraţii obscene şi vulgare despre femei, Donald Trump este vizat, de asemenea, de un potop de acuzaţii de hărţuire sexuală, pe care le-a respins în forţă.

„Frica de a pierde“ 

Într-o reacţie faţă de declaraţiile despre viitorul scrutin, echipa de campanie a lui Clinton a denunţat „tentative ruşinoase vizând să discrediteze un scrutin cu câteva săptămâni înainte să aibă loc“.

„Participarea la viaţa democratică şi în special la alegeri ar trebui să fie încurajată, în loc să fie slăbită sau discreditată, deoarece unui candidat îi este frică să piardă“, a reacţionat Robby Mook, directorul de campanie al candidatei democrate.

În contextul în care Donald Trump este antrenat într-un ciclu de polemici la alimentarea cărora contribuie prin declaraţiile sale incendiare, Hillary Clinton, de-acum în poziţie de mare favorită la succesiunea lui Barack Obama, se poartă, din contră, discret.

De câteva zile, ea le-a lăsat puternicilor ei susţinători munca de demolare a miliardarului.

Preşedintele Barack Obama a intrat personal în luptă pe tema validităţii procesului electoral. El a apreciat vineri, la Cleveland, Ohio, că democraţia însăşi este în joc în alegerile care vin.

Obama a denunţat ferm atitudinea candidatului republican, „care sugerează că, dacă alegerile nu se întorc în favoarea sa, acest lucru nu este din cauza a tot ceea ce a spus, ci pentru că alegerile sunt trucate“.

„Într-o democraţie, poţi participa la un scrutin, iar dacă pierzi îţi feliciţi adversarul şi mergi înainte“, a spus el.

„Eticheta este în joc în aceste alegeri. Toleranţa este în joc. Curtoazia este în joc. Onestitatea este în joc. Egalitatea este în joc. Bunăvoinţa este în joc“, a spus al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, primul afroamerican în această funcţie, care va pleca de la putere pe 20 ianuarie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite