Alegeri SUA 2016. Legăturile directorului de campanie al lui Trump cu Ianukovici, în vizorul unei anchete anticorupţie din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul de campanie al lui Donald Trump, influentul consultant politic şi lobbyist Paul Manafort, ar fi beneficiat de plăţi cash ilegale în valoare de câteva milioane de dolari din partea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, dezvăluie „New York Times“, care se referă la o anchetă a Biroului Anticorupţie din Ucraina.

Registre contabile scrise de mână descoperite la Kiev par să facă legătura între Paul Manafort, care este în prezent directorul campaniei prezidenţiale a mogulului american Donald Trump, şi plăţi secrete în valoare de 12,7 milioane de dolari, în numerar, din perioada 2007-2012, în care acesta era consilier al Guvernului fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, potrivit ediţiei de duminică a „ New York Times“.

Aceste registre se află în centrul unei anchete a Biroului Naţional ucrainean Anticorupţie ca posibilă probă a corupţiei generalizate din cadrul Guvernului Ianukovici, scrie NYT, potrivit news.ro.

Numele lui Manafort este menţionat în aceste registre de 22 de ori.

Documentele de la Kiev par să facă totodată o legătură între Manafort şi un parteneriat cu oligarhul rus Oleg Deripaşka şi achiziţionarea suspectă a bunurilor unui post ucrainean de televiziune prin cablu cu suma de 18 milioane de dolari.

Manafort a refuzat să fie intervievat în legătură cu articolul din NYT, însă avocatul său a declarat că lobbyistul nu a primit „plăţi în numerar“. Avocatul a subliniat totodată că Manafort nu aprobă şi nu a participat la vreo activitate ilegală.

Ulterior, consiliderul lui Trump a dezminţit aceste acuzaţii, calificându-le drept „nefondate şi stupide“.

La rândul său, candidata democrată la Casa Albă Hillary Clinton s-a arătat tulburată de aceste dezvăluiri şi i-a cerut adversarului său republican din alegerile prezidenţiale să facă lumină asupra legăturilor pe care le au colaboratorii săi cu Kremlinul.

Viktor Ianukovici a fugit din Ucraina în februarie 2014, în urma unor demonstraţii violente.

De-a lungul unei cariere de aproximativ 40 de ani ca lobbyist şi consultant politic, Paul Manafort şi firmele sale au oferit consultanţă unui grup de afaceri care avea legături cu fostul dictator filipinez Ferdinand Marcos, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, aliat al lui Vladimir Putin, dar şi fostului premier din Bahamas Lyden Pindling, care a fost acuzat de legături cu traficanţii de droguri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite