Alegeri SUA 2016. Donald Trump, peste Hillary Clinton într-un sondaj CNN, cu două luni înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent sondaj efectuat de CNN şi ORC pe tema alegerilor prezidenţiale din Statele Unite îl arată pe republicanul Donald Trump cu un avantaj de două procente în faţa democratei Hillary Clinton, în ceea ce priveşte votul popular, cu două luni rămase până la scrutinul care va decide noul şef al statului american.

Într-un sondaj cu patru candidaţi făcut pe alegători care au declarat că se vor prezenta la urne, Donald Trump a fost preferat de 45% din respondenţi, în timp 43% au optat pentru Clinton. Candidatul libertarian Gary Johnson a fost ales de 7% dintre potenţialii alegătorii, în timp ce candidatul verzilor, Jill Stein, a obţinut doar 2 procente. 

Avansul lui Trump intră însă marja de eroare a sondajului, care a fost desfăşurat pe un eşantion de doar 746 de persoane.

Un sondaj doar cu opţiunile celor doi candidaţi ai partidelor istorice realizat de „Los Angeles Times” şi USC îi arată pe cei doi candidaţi la egalitate, în timp ce un alt sondaj similar de la Rasmussen arată un avantaj de un procent pentru Donald Trump.

Trump revine astfel în avantaj în sondajele privind alegerea generală pentru prima dată după convenţia republicană din iulie, în urma căreia multiplele controverse apărute pe seama afaceristului  îi aduseseră un avantaj semnificativ lui Clinton.

Candidatul republican a recuperat diferenţa din sondaje în luna august, după ce prim-planul a revenit pe scandalul e-mailurilor în care a fost implicată Clinton şi pe speculaţiile despre problemele de sănătate ale acesteia. 

Donald Trump se află însă în urma fostului Secretar de Stat în ceea ce priveşte sondajele pe colegii electorale, mai relevante pentru cum vor decurge alegerile de pe 8 noiembrie. Preşedintele Statelor Unite este ales prin votul electorilor din fiecare stat, care în 99% din cazuri revine integral candidatului preferat prin vot direct în statul respectiv.

Astfel, cea mai recentă variantă a hărţii electorale „Los Angeles Times” arată că Hillary Clinton ar avea, conform sondajelor locale, destule state câştigate în acest moment pentru a deveni preşedinte, în cazul în care predicţiile se vor transpune în rezultatele de pe 8 noiembrie. Ziarul american estimează că fosta Primă Doamnă ar avea 279 de voturi electorale, depăşind pragul de 270 necesar câştigării scrutinului, faţă de doar 191 câte ar avea Trump – asta fără a calcula state-cheie precum Ohio sau Florida, în care sondajele sunt prea contradictorii pentru a indica un favorit în acest moment.

Sondajul CNN indică faptul că alegătorii americani sunt divizaţi puternic pe mai multe criterii. Hillary Clinton câştigă astfel votul femeilor cu 53% la 38%, în timp ce bărbaţii îl susţin într-o proporţie similară pe Trump. Deşi ar deveni prima femeie preşedintă a Statelor Unite, Clinton, nu este susţinută de toate categoriile de femei: are parte de o popularitate debordantă în rândul femeilor necăsătorite (73%), însă nu este la fel de apreciată femeile căsătorite (36%).

Fostul Secretar de Stat câştigă şi votul persoanelor sub 45 de ani, cu 54% la 29%, în timp ce persoanele mai în vârstă îl susţin pe Donald Trump (54% la 38% în rândul persoanelor cu vârsta egală sau mai mare de 45 de ani). De asemenea, în ceea ce priveşte criteriile rasiale, alegătorii albi îl preferă pe Donald Trump (55% la 34%), în timp ce minorităţile rasiale o susţin clar pe Hillary Clinton (71% la 29%). 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite