Administraţia Trump a sancţionat oficiali ai unor companii chineze de stat şi a inclus pe o listă neagră nouă companii, care au legături cu armata Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE/Doug Mills / POOL
FOTO EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Administraţia Trump a anunţat, joi, sancţiuni împotriva unor oficiali ai unor companii chineze de stat şi a inclus pe o listă neagră nouă companii. Între companii se numără gigantul din industria petrolului CNOOC, producătorul de avioane Comac şi producătorul de smartphone-uri Xiaomi, transmite Reuters.

Statele Unite acuză că folosesc constrângerea împotriva statelor cu revendicări în Marea Chinei de Sud.

Măsurile administraţiei Trump vor amplifica tensiunile cu China, înaintea inaugurării preşedintelui ales Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Companiile vor fi supuse unei noi interdicţii americane pentru investiţii, care obligă investitorii americani să vândă activele la firmele trecute pe liusta neagăr, până pe 11 noiembrie 2021.

Statele Unite se opun de mult timp pretenţiilor teritoriale extinse ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în resurse, care este, de asemenea, o rută comercială strategică.

Washingtonul acuză Beijingul că încearcă să intimideze alte state de coastă din Asia de Sud-Est, precum Vietnam şi Filipine, care au pretenţii în regiune.

China afirmă că Washingtonul a încercat să provoace controverse cu privire la revendicările de suveranitate maritimă şi să destabilizeze regiunea prin trimiterea de nave de război şi avioane în Marea Chinei de Sud.

"Statele Unite sunt alături de statele reclamante din Asia de Sud-Est care încearcă să-şi apere drepturile şi interesele suverane, în concordanţă cu dreptul internaţional", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, la anunţarea sancţiunilor.

”Vom continua să acţionăm până când vom vedea că Beijingul îşi încetează comportamentul coercitiv în Marea Chinei de Sud”, a mai spus acesta.

 Pompeo afirmă într-un comunicat că Statele Unite impun restricţii de vize persoanelor chineze, inclusiv unor directori de întreprinderi de stat şi unor oficiali ai Partidului Comunist Chinez şi ai marinei.

Sancţiunile sunt îndreptate împotriva celor ”responsabili sau complici în recuperarea, construcţia sau militarizarea pe scară largă a avanposturilor disputate în Marea Chinei de Sud sau utilizarea (de către China) a constrângerii împotriva reclamanţilor din Asia de Sud-Est pentru a le inhiba accesul la resursele offshore în Marea Chinei de Sud”.

 Restricţiile se pot aplica şi membrilor de familie apropiaţi, a spus el.

Departamentul Comerţului a acuzat că grupul CNOOC că hărţuieşte şi ameninţă explorarea şi extracţia petrolului şi gazelor offshore în Marea Chinei de Sud, ”cu scopul de a creşte riscul politic pentru partenerii străini interesaţi, inclusiv Vietnamul”.

Departamentul a adăugat CNOOC la o ”Listă de entităţi” care impune firmelor să dolicite să li se acorde o licenţă specială înainte de a putea primi exporturi de articole de înaltă tehnologie de la furnizori din SUA.

Departamentul a mai anunţat că adaugă firma de aviaţie chineză Skyrizon pe o listă de utilizatori finali militari (MEU), cu privire la capacitatea sa de a dezvolta produse militare, inclusiv motoare de aeronave, restricţionând accesul la exporturile SUA.

Pompeo a spus că China a folosit CNOOC şi alte întreprinderi de stat ca arme pentru a încerca să îşi impună revendicările teritoriale ilegale în Marea Chinei de Sud.

El a mai spus că CNOOC a instalat, în 2004, o platformă de cercetare gigantică în largul insulelor Paracel, în încercarea de a intimida Vietnamul.

Ambasada Chinei, CNOOC şi un reprezentant legal al Skyrizon nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri