X a restabilit contul Iuliei Navalnaia după ce acesta fusese suspendat. Văduva opozantului Kremlinului, ţinta ştirilor false şi a zvonurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contul de pe platforma X (fosta Twitter) al Iuliei Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, a fost restabilit marţi la mai puţin de o oră după ce a fost suspendat pentru încălcarea regulilor de utilizare, informează AFP.

Iulia Navalnaia la întâlnirea miniștrilor de externe de la Bruxelles FOTO EPA-EFE
Iulia Navalnaia la întâlnirea miniștrilor de externe de la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Iulia Navalanaia şi-a creat contul luni, după ce anunţase că va continua lupta politică a soţului său. Nicio precizare nu a fost făcută imediat în legătură cu motivul scurtei suspendări a contului.

Luni, ea postase pe acest cont un video în care îl acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a ucis pe Aleksei Navalnîi şi a scris marţi că „nu-i pasă" de comentariile Kremlinului, care a declarat că „acuzaţiile sale sunt grosolane şi nefondate".

„Cont suspendat", era scris pe pagina văduvei opozantului, platforma X indicând fără alte explicaţii că suspendă "conturile care încalcă regulile X".

Echipa defunctului opozant i-a cerut într-un tweet lui Elon Musk, proprietarul platformei, "să explice exact ce reguli au fost încălcate" de Iulia Navalnaia.

Între timp, contul Safety al platformei de socializare X a explicat că contul Iuliei Navalnaia a fost suspendat în cursul zile de marți după ce „mecanismul de apărare al platformei împotriva manipulării și a spam-ului" l-a semnalat din greșeală ca încălcând regulile rețelei.

„Am anulat suspendarea contului imediat ce am luat cunoștință de eroare", a precizat aceasta.

Aleksei Navalnîi, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism" într-un penitenciar din regiunea arctică, a murit pe 16 februarie în detenţie, potrivit autorităţilor ruse.

Pretextând proceduri medico-legale în curs, autorităţile ruse au refuzat până acum să predea corpul familiei. Susţinătorii săi consideră însă că regimul rus încearcă să acopere o crimă, acuzaţii respinse de Kremlin.

Lumea occidentală a denunţat puternic moartea opozantului, ce se afla în detenţie de peste trei ani, şi l-a considerat vinovat pe Vladimir Putin.

Preşedintele rus „a fost informat" de decesul lui Navalnîi, potrivit purtătorului său de cuvânt. Liderul de la Kremlin nu a făcut nicio declaraţie pe acest subiect.

Iulia Navalnaia ţinta ştirilor false şi a zvonurilor în online

La doar câteva ore după ce a fost anunţată moartea opozantului rus, internauţii au distribuit o fotografie cu văduva sa zâmbind pe o plajă lângă un alt bărbat, unele comentarii susţinând sau sugerând că fotografia este recentă și acuzându-o că şi-a simulat tristeţea în diferitele sale apariţii publice de atunci.

„În ziua morţii lui Navalnîi, Iulka (sic), văduva sa îndurerată, se relaxa pe o plajă!!", denunţa un utilizator pe reţeaua X.

Fotografia a fost, de asemenea, amplu distribuită în engleză, germană sau sârbo-croată pe diferite reţele sociale.

Cercetări făcute de AFP au dus la contul de Instagram al lui Evgheni Cicivarkin, un miliardar rus în vârstă de 49 de ani.

El a publicat această fotografie în august 2021, unde este văzut alături de Iulia Navalnaia. „Cu Prima Doamnă a frumoasei Rusii a viitorului, Iulia Navalnaia. Libertate pentru Navalnîi!", a scris el în dreptul imaginii surprinse la Jurmala, Letonia.

Co-fondator şi fost proprietar al principalului distribuitor de telefoane mobile din Rusia, Euroset, Evgheni Cicivarkin a fugit în Marea Britanie în 2008. Acuzat de răpire şi extorcare, el a făcut obiectul unei notificări internaţionale de căutare şi al unei cereri de extrădare până în 2011, când Rusia a renunţat la acuzaţii.

Evgheni Cicivarkin, care a devenit comerciant de vinuri, a ajuns, de asemenea, un adversar fervent al lui Vladimir Putin. Prieten al lui Aleksei Navalnîi, el l-a ajutat să-şi finanţeze lupta şi o parte din cheltuielile medicale după otrăvirea sa în 2020.

În urmă cu trei ani, publicarea fotografiei sale cu Iulia Navalnaia a fost comentată pe larg. Într-un interviu acordat postului de radio independent Ecoul Moscovei (închis de autorităţile ruse în martie 2022), omul de afaceri a explicat, cu o notă de ironie, contextul fotografiei: „Oamenii sunt geloşi: şi ei ar dori să se plimbe pe malul mării cu Iulia Navalnaia, o femeie frumoasă şi puternică, potenţial o primă doamnă".

Din păcate, Aleksei a fost închis, dar nimeni nu a închis-o pe ea", a spus el.

Iulia Navalnaia este ţinta obişnuită a zvonurilor menite să o discrediteze pe ea sau pe răposatul ei soţ. Internauţii au mai acuzat-o că este o "escortă politică", folosind o fotografie cu ea şi Evgheni Cicivarkin şi mărturia unei femei care pretinde că este fosta ei asistentă.

Afirmaţia a fost transmisă în special de platforma online pravda-fr.com, care aparţine unei reţele "structurate şi coordonate" de 193 de site-uri care diseminează propaganda rusă în Europa şi Statele Unite, potrivit Viginum, organizaţia franceză care luptă împotriva interferenţelor digitale străine.

Alte conturi de internet au transmis fotografii ale unor facturi de pe site-ul de rezervări hoteliere Booking în sprijinul afirmaţiilor lor.

Dar, potrivit lui Eliot Higgings, fondatorul publicaţiei digitale de investigaţie Bellingcat, documentele prezentate au fost falsificate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite