Vladimir Putin ţine Germania în suspans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu a răspuns până în prezent invitaţiei germanilor de a participa la conferinţa pe teme de securitate ce va avea loc la München, la jumătatea lunii februarie.

Cu toate că evenimentul ar fi o ocazie foarte bună pentru ca şeful de la Kremlin să-şi clarifice poziţia în legătură cu situaţia din Siria şi cu cea din Ucraina, deocamdată nu este clar dacă acesta va da sau nu curs invitaţiei, notează „Der Spiegel”.

Absenţa unui răspuns din partea preşedintelui rus este cu atât mai surprizătoare cu cât Putin nu este deloc străin de acest eveniment. În anul 2007, el a folosit pupitrul conferinţei pentru un discurs care a intrat în istorie.

Fiind primul şef de stat rus care a vorbit la Conferinţa de Securitate de la München, Putin a atacat atunci dur Occidentul, avertizând asupra pericolului extinderii Alianţei Nord-Atlantice către est, dar şi asupra unei hegemonii americane. 

Mesajul transmis la acea vreme din München a fost că Rusia se consideră din nou o mare putere şi că se simte tratată nedrept de Occident.

Acum, la nouă ani distanţă, Wolfgang Ischinger, în prezent responsabil de Conferinţa de Securitate de la München, spera într-un discurs clarificator al preşedintelui rus cu privire la teme fierbinţi, cum ar fi politica Rusiei cu privire la Siria şi Ucraina. Dar invitaţia pe care i-a trimis-o liderului de la Kremlin pentru evenimentul din perioada 12-14 februarie a rămas fără răspuns. 

Ischinger, care a fost ambasador al Germaniei la Washington, are ca deviză „Securitate nu împotriva Rusiei, ci împreună cu Rusia”, notează „Der Spiegel”, care adaugă însă că acesta nu este un apărător al lui Putin, ca fostul cancelar german Gerhard Schröder. 

Ischinger nu pare să-şi facă nici griji legate de faptul că o apariţie a liderului de la Kremlin la pupitrul conferinţei ar putea fi folosită pentru propaganda rusă. „În public se vor afla peste 30 de şefi de stat sau de guvern, miniştri de apărare din jumătate din lume. Îi vor pune lui Putin şi întrebări incomode”, a afirmat acesta pentru susrsa citată. 

În contextul în care Rusia este încă în vacanţă – până pe 11 ianuarie – analistul rus pe probleme de politică externă Fjodor Lukjanov consideră că este foarte probabil ca răspunsul de la Moscova să fie unul pozitiv. „Ultimele luni au arătat – Kremlinul vrea să vorbească”, a afirmat el.

Tot el spune că scena conferinţei din München ar putea fi folosită de Putin pentru adoptarea unui ton mai blând şi pentru un apel la o conlucrare mai strânsă în privinţa Siriei. „În Orientul Mijlociu domneşte haosul. Europa, America şi Rusia au interese similare”, a adăugat analistul. 

„Dacă Putin vrea să rămână în dialog cu Occidentul, conferinţa de la München îi oferă o ocazie excelentă de a arăta asta”, a declarat, la rândul său, Hans-Friedrich von Ploetz, fost ambasador german la NATO şi la Moscova. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite