Vladimir Putin, sub controlul lui Kadîrov și Prigojin. Va permite FSB?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Moscova domnește confuzia și exasperarea, e o totală lipsă de coordonare, scrie The Telegraph, citând surse apropriate Kremlinului. Nimeni nu explică nimănui nimic și este neclar dacă Putin mai ascultă de cineva. Nu-și mai ascultă consilierii, așa cum făcea înainte, ia și deciziile politice, și cele militare, de strategie pe cont propriu.

Evgheni Prigojin (stânga) este numit și bucătarul lui Putin
Evgheni Prigojin (stânga) este numit și bucătarul lui Putin | Foto Profimedia (arhivă)

„Oficialii ruși sunt deseori la fel de puțin informați cu privire la intențiile sale ca și restul lumii”, a declarat analistul politic rus Tatiana Stanovaia.

„Există o lipsă totală de coordonare. Este un dezastru. Putin spune fiecăruia lucruri diferite”, susține o sursă apropiată guvernului pentru Farida Rustamova, o jurnalistă independentă de investigație.

Conducerea armatei ruse e supusă unor presiuni tot mai ferme din partea unor „din ce în ce mai diverși actori dinăuntrul sistemului rusesc”, în lumina înfrângerilor pe care trupele Rusiei le suferă în Ucraina, susține serviciul de informații al ministerului Apărării de la Londra.

„Între acești critici se numără liderul cecen Ramzan Kadîrov, proprietarul organizației paramilitare private Wagner Evgheni Prigojin, prezentatori de la televiziunile de stat, staruri ale muzicii pop și o din ce în ce mai vocală comunitate de bloggeri militari ultra-naționaliști”.

E posibil, continuă ministerul britanic al Apărării, ca Prigojin și Kadîrov să fie percepuți ca figuri neoficiale ale unui bloc „pro-război”, ale cărui critici se apleacă spre argumentele pentru o mai mare implicare a statului și dorința de escaladare a conflictului. Se poate ca amândoi să se bucure de o oarecare credibilitate, din moment ce pe teren în Ucraina sunt desfășurate unități de luptă semnificative ca număr atât cecene, cât și Wagner.

Criticile nu sunt îndreptate contra conducerii politice, dar reprezintă o tendință de „a da glas nemulțumirii contra establishment-ului rusesc cel puțin parțial tolerată, și care e foarte posibil să fie greu de contracarat”.

Prigojin și Kadîrov vor să scape de Șoigu

Evgheni Prigojin și Ramzan Kadîrov i-au declarat război deschis ministrului apărării Serghei Șoigu, un lider loial lui Putin, și generalilor ruși de rang înalt după înfrângerile care au venit pe bandă rulantă pentru armata rusă, aflată acum în retragere în Ucraina, potrivit unei analize The Guardian. Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner care îl cunoaște pe Prigojin de pe vremea când făcea parte din grupul de mercenari, a spus că nu este „surprins să îl vadă pe Prigojin în lumina reflectoarelor” în acest moment. Profitând de valul de patriotism din prezent, „el vrea să se poziționeze ca un apărător neînfricat al patriei care a creat o organizație militară profesionistă”, a mai spus Gabidullin. „El vrea să arate că poate lupta mai bine decât armata regulată. Aveam întotdeauna tensiuni cu Ministerul Apărării, nu ne plăceam deloc.” Potrivit unui fost oficial de rang înalt al armatei ruse care a lucrat cu Șoigu și Prigojin, rivalitatea dintre cei doi este o luptă veche care se trage de la momentul fondării Grupului Wagner în 2014, după anexarea Crimeii.

Ramzan Kadîrov, primit la Putin
Ramzan Kadîrov, primit la Putin Foto EPA EFE (arhivă)

Ce urmăresc cei doi

Rivalitatea s-a intensificat atunci când Șoigu l-a dat afară pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, un oficial care l-ar fi ajutat pe Prigojin să obțină contracte benefice de aprovizionare a armatei. „Prigojin vrea să își ia revanșa acum împotriva lui Șoigu”, a spus sursa, care l-a descris pe Prigojin drept o persoană „fără moral, fără conștiință și fără hobby-uri... Este o mașină, în sensul rău al cuvântului.”

Prigojin, cunoscut și ca „Bucătarul lui Putin”, a format o alianță surprinzătoare cu Kadîrov, liderul excentric al Ceceniei care a făcut din această republică din munții Caucaz propriul său fief la schimb pentru supunerea pe care i-o arată lui Putin. Cu toate acestea, în cel mai recent conflict, Kadîrov s-a remarcat prin criticile dure pe care le-a adresat Ministerului Apărării, acesta declarând că luptătorii săi ar putea să cucerească Kievul în câteva zile chiar și după ce armata rusă a fost respinsă.

Un specialist în Cecenia a spus că criticile lui Kadîrov reflectă ambițiile sale militare de a fi „ceva mai mult decât conducătorul unei regiuni”. Fostul oficial al armatei ruse a spus și el că Kadîrov își dorește o funcție de top în guvern. „Știe că războiul este vremea sa să se facă remarcat, trebuie să lovească acum”, a spus fostul oficial al armatei.

Institul pentru Studiul Războiului de la Washington notează că în perioada 6-7 octombrie, trupele ruse au avansat treptat în jurul Bakhmut și Avdivka, cel mai probabil cu sprijinul wagneriților și kadîroviților. Potrivit oficialilor ucraineni, Prigojin a trimis aproximativ o mie de mercenari ai săi să consolideze pozițiile din Lisiciansk pentru a asigura prima linie rusă după eșecul de la Liman.

Atacurile la adresa Ministerului Apărării vin într-un moment foarte periculos pentru Rusia. Armata sa a pierdut deja mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat și nu a reușit să stabilizeze linia frontului în Harkov, Donețk și, acum, în Herson. „Kremlinul caută țapi ispășitori. Au fost trei eșecuri evidente: la începutul războiului, ultimele înfrângeri militare și problemele cu mobilizarea”, a spus Gelman, fostul consilier al lui Putin.

„Cunoscându-l pe Șoigu, cred cu tărie că ar fi fericit să fie demis în momentul acesta. El vrea să scape de tot acest dezastru”, a spus fostul oficial al armatei ruse. „Nu îmi pot imagina cum FSB le-ar permite lui Prigojin sau Kadîrov să câștige vreo putere politică”, a spus Evghenia Albats, un jurnalist de investigații și editor la New Times. „Este imposibil.” Albats, care a plecat de curând din Rusia după ce a fost luată la țintă pentru reportajele sale, a spus că sursele sale din guvernul rus estimează că cel puțin 70% dintre oficialii de rang înalt – un grup de persoane pe care jurnalista l-a numit „nomenclatura” – se opun războiului. Potrivit lui Albats, poziția lui Putin nu este în pericol deocamdată pentru că oficialii de top sunt speriați.

Numirea lui Surovikin drept comandant al forțelor ruse i-a mulțumit pe sângerosul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov , și pe șefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin . Dar fostul ofițer FSB Igor Ghirkin (Strelkov) l-a criticat , sugerând că noul comandant a fost implicat în eșecul trupelor ruse de lângă Kiev.

Șoigu și Gerasimov au fost probabil îndepărtați din funcțiile de ministru al apărării al Federației Ruse și de șef al Statului Major General

Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu Foto Getty Images (arhivă)
Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu Foto Getty Images (arhivă)

Direcția Principală de Informații Militare ucraineană (GUR) a raportat că Kremlinul a reținut, arestat și blocat oficiali militari și a ordonat unităților diviziei de elită a Gărzii Naționale, Dzerjinski, să intre în Moscova pe 8 octombrie. Bloggerii militari apropiați de Grupul Wagner au susținut că Putin i-a înlocuit pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful statului Major al Armatei, generalul Valeri Gherasimov, cu guvernatorul regiunii Tula, Aleksei Diumin și cu comandantul șef adjunct al forțelor terestre, general locotenent Aleksander Matovnikov. Institutul pentru Studiul Războiului nu a putut verifica în mod independent niciunul dintre aceste rapoarte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite