Vladimir Putin reaprinde focul în Ucraina. În plus, va masa o divizie de infanterie motorizată la Rostov pe Don

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blindate ruseşti la graniţa cu Ucraina
Blindate ruseşti la graniţa cu Ucraina

Confruntările din estul Ucrainei se intensifică din nou, iar separatiştii susţinuţi de Rusia îşi aduc înapoi artileria grea pe linia frontului, informează, îngrijorată Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În plus, conform agentiei TASS, Rusia va avea o nouă divizie de infanterie motorizată gata funcţională până la sfârşitul anului, în regiunea Rostov.

Armata ucraineană  a anunţat că  poziţiile sale din Avdiivka, un sat care se află sub controlul forţelor proguvernamentale şi care se află la nord de Doneţk, au fost atacate intens, săptămâna aceasta. Practic, nivelul luptelor din estul Ucrainei revine la cel de dinainte de intervenţia rusă în Siria, ceea ce nu e deloc întâmplător, spun experţii. 

 Înainte de septembrie 2015, erau, în medie, 70-80 de încălcări ale armistiţiului în fiecare zi, potrivit unor statistici citate de revista americană Newsweek. Când Kremlinul a început să-l susţină militar pe Bashar al-Assad, violenţele din Donbas au scăzut, iar media incidentelor s-a înjumătăţit: 30-40 pe zi. Acum s-a ajuns din nou din nou la peste 70 de incidente pe zi. 

În confruntările din Avdiivka, doar armata ucraineană a anunţat peste 50 de atacuri asupra poziţiilor sale. Mai mult, 16 soldaţi ucraineni au fost ucişi în confruntări cu separatiştii, în această lună , un bilanţ care nu s-a mai văzut din august anul trecut, adică de dinainte de intervenţia Rusiei în Siria, scrie Reuters. 

Kievul a început un nou efort de mobilizare. Are nevoie de 10.000 de soldaţi şi de voluntari cu care să înlocuiască o parte din cei 45.000 de militari care se află în est. „ Moscova a decis că poate plusa din nou în Ucraina", arată John E. Herbst, fost ambasador american, într-o analiză publicată în „Newsweek”.

Că liderul de la Kremlin nu se gândeşte să renunţe la presiunile asupra Ucrainei şi a statelor din „vecinătatea sa apropiată“ o arată şi anunţul că Rusia va avea o nouă divizie de infanterie motorizată gata funcţională până la sfârşitul anului, în regiunea Rostov. 

Conform agentiei TASS, care citează surse din cadrul Districtului Militar de Sud, divizia, care va număra 10.000 de militari, va fi amplasată în jurul regiunii Rostov, afaltă la graniţa cu Ucraina, continuând programul de modernizare şi sporire a capacităţii militare a Rusiei.

„Forţa diviziei va fi reprezentată de 10.000 de oameni, iar comandamentul va fi stabilit la Rostov-pe-Don. Unitatea va fi dotată cu cele mai noi arme şi vehicule blindate“, potrivit sursele citate.

La începutul acestui an, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a anunţat că Moscova are în plan crearea a trei noi divizii militare orientate spre Vest, ca răspuns la intensificarea activităţii NATO în zona Europei de Est.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite