Vladimir Putin, nemulţumit de „încercările de a impune din afară anumite decizii” în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Într-o discuţie oficială cu liderii Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, Putin şi-a declarat nemulţumirea cu privire la „încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei”.

„Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste ţări trebuie să-şi determine în mod independent situaţia” a spus preşedintele rus, conform agenţiei oficiale TASS, citată de Digi24. El a continuat:

„Considerăm inacceptabil ca cineva din afară să impună anumite decizii poporului belarus. Belaruşii trebuie să fie lăsaţi să-şi rezolve lucrurile cu calm şi să facă paşii necesari. E absolut valabil şi pentru recentele evenimente din Kîrgîzstan şi pentru lupta politică internă în desfăşurare din Moldova”.

Declaraţiile lui Putin vin în contextul în care duminica aceasta va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cei doi candidaţi fiind actualul preşedinte prorus, Igor Dodon, şi candidata proeuropeană Maia Sandu.

Belarusul, „sub atac din partea unor forţe externe”

Putin s-a referit apoi exclusiv la situaţia din Belarus, o ţară pe care a descris-o ca fiind „sub atac din partea unor forţe externe”.

„După alegerile prezidenţiale, prietenii noştri belaruşi trec prin presiuni fără precedent, rezistând sancţiunilor şi provocărilor, războiului informaţional şi propagandei. Frecventele încercări de amestec extern în treburile interne ale statelor participante în Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai este o provocare la adresa securităţii comune. Vorbim despre o încălcare grosolană a suveranităţii, de o dorinţă de a diviza societatea, de a schimba direcţia de dezvoltare a statului, de a rupe legăturile politice, economice şi umane vechi care s-au format de-a lungul secolelor” a spus preşedintele rus.

Din Organizaţia pentur Cooperare de la Shanghai fac parte Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan, în timp ce Belarusul are statut de observator.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite