Vladimir Bukovski: În afară de Rusia, nicio altă ţară din Europa nu a modificat graniţe după Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO Sputnik
Vladimir Putin FOTO Sputnik

Preşedintele rus Vladimir Putin se ocupă, de fapt, cu revizuirea hotarelor stabilite după ce de-Al Doilea Război Mondial, a declarat pentru site-ul Gordon scriitorul şi activistul politic Vladimir Bukovski.

„În afară de Rusia, nimeni nu a încercat, după cel de-al Doilea Război Mondial, să modifice graniţe. Chiar şi în cazul unei ieşiri din diferite uniuni, precum UE, nu este prevăzută niciun fel de reîmpărţire teritorială. Există un moratoriu asupra schimbării hotarelor care a fost convenit după război şi consolidat prin acorduri. Dar Rusia încalcă mereu aceste acorduri. A avut loc un război împotriva Georgiei, după care aceasta a pierdut o parte din teritoriu. Apoi a avut loc cotropirea Crimeei, urmată de tentativele din estul Ucrainei. Toate acestea înseamnă, de facto, o revizuire a celor stabilite după Al Doilea Război Mondial”, crede Bukovski, un critic al actualului lider de la Kremlin.

În opinia sa, puterea rusă acuză alte ţări de ceea ce comite ea însăşi.

„Ea îi atribuie altei părţi ceea ce face ea însăşi. Acesta e un procedeu tipic cekist. Prindeţi hoţul! Ei fac, după care tot ei îi acuză pe alţii. Nimeni, în afară de Rusia, nu a modificat graniţe în Europa”, a subliniat Bukovski.

El crede că problemele multor ţări vor fi rezolvate atunci când Rusia va ajunge la apogeul crizei.

„Mişună prin capetele lor nişte planuri cu privire la Moldova, cu privire la teritoriile din apropierea Crimeei etc. Acum nu au forţe fizice pentru o nouă invazie. În general, majoritatea declaraţiilor de la Moscova reprezintă un bluf. Problemele se vor rezolva atunci când Rusia va ajunge la apogeul crizei. Atunci vor apărea şanse şi pentru Cecenia, şi pentu Georgia, şi pentru Crimeea. Moscovei pur şi simplu nu-i va mai arde de ele“, a declarat Bukovski.

Autorul rus a reacţionat astfel la un interviu acordat recent de Putin agenţiei economice Bloomberg în care acesta din urmă abordează şi problema litigiilor teritoriale.

Preşedintele rus a declarat că dacă s-ar pune în discuţie graniţele stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, nu ar exista doar problema Kaliningradului, dar şi teritorii care au aparţinut cândva Poloniei şi României, ceea ce ar duce la deschiderea Cutiei Pandorei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite