VIDEO Primele imagini cu presupusul autor al atacului din supermarketul din Sankt-Petersburg. Putin spune că este vorba de un act terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
supermarket

Bărbatul suspectat că a pus la cale explozia de miercuri dintr-un supermarket din Sankt-Petersburg a fost filmat de o cameră de supraveghere. El a intrat în magazin şi şi-a lăsat un rucsac la bagaje, apoi a ieşit fără el şi s-a făcut nevăzut în mulţime.

Odată ajuns în zona de vânzări, se preface că este interesat de câteva produse apoi iese din incintă, fără să-şi recupereze rucsacul de la bagaje, şi dispare în mulţime. Suspectul care poartă o vestă verde cu glugă, apare mai întâi cu un rucsac bej, vizibil greu, apoi părăseşte supermarketul fără rucsac.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat explozia din Sankt-Petersburg drept un atac terorist. Asta deşi, potrivit primelor informaţii, autorităţile excludeau natura teroristă a exploziei din supermarket.

„Voi ştiţi că ieri în Peterburg a fost comis un act terorist”, a declarat preşedintele rus la întâlnirea cu ofiţerii care au participat la operaţiunile din Siria, relatează Ria Novosti.

Liderul de la Kremlin a precizat că , în ajun, i-a dat indicaţiile directorului FSB (Serviciul Federal de Securitate), Aleksandr Bortnikov, „să acţioneze decisiv” la reţinerea suspecţilor şi, dacă există „risc la adresa forţelor de ordine, infractorii trebuie lichidaţi pe loc”.

Dând asigurări că nu îndepărtează nicio pistă, anchetatorii au deschis o anchetă cu privire la o ”tentativă de omor”, în urma acestei explozii care a avut loc miercuri seara, cu patru zile înainte de Revelion şi Anul Nou, în al doilea cel mai important oraş din Rusia, însângerat în aprilie de un atentat.

”Un dispozitiv artizanal lăsat într-o cutie de bagaje a explodat” în acest supermarket situat într-un fost cinematograf sovietic, pe bulevardul Kondratiev, a declarat Comitetul, precizând că acesta reprezenta ”echivalentul a 200 de grame de TNT”.

 Treisprezece persoane au fost rănite în explozie, potrivit unui nou bilanţ făcut public joi de autorităţile din oraş.

Şase persoane erau în continuare spitalizate joi, a precizat viceguvernatoarea Sankt Petersburgului Ana Mitianina, pe Twitter.

Rusia a fost ameninţată în mai multe rânduri de organizaţia Statul Islamic (SI) şi de aripa siriană a Al-Qaida, după  ce şi-a început intervenţia militară în Siria, pe 30 septembrie 2015.

Sankt Petersburgul a fost vizat de un atentat în metrou, soldat cu 15 morţi şi zeci de răniţi, pe 3 aprilie,revendicat de o grupare puţin cunoscută cu legături cu Al-Qaida.

Presupusul autor al acestui atac, Akbarjon Djalilov, un bărbat în vârstă de 22 de ani originar din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a fost de asemenea ucis în atentat.

La jumătatea lui decembrie, serviciile ruse de securitate (FSB) au anunţat că au destructurat o celulă SI care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg, în Catedrala Fecioarei din Kazan, foarte frecventată de turişti.

Preşedintele Vladimir Putin l-a sunat atunci pe omologul său american Donald trump pentru a-i mulţumi pentru informaţii clasificate transmise de CIA, care au permis reţineea acestor presupuşi terorişti.

Cele mai mari supermarket-uri din Sankt Petersburg au promis că vor consolida controlul obiectelor suspecte, inclusiv cele pe care cumpărătorii le lasă la bagaje.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite