Viceministrul de Externe al Rusiei se ia din nou de NATO şi ameninţă cu o acţiune militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Riabkov FOTO EPA-EFE
Serghei Riabkov FOTO EPA-EFE

Adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a ameninţat luni cu un acţiune militară dacă SUA şi NATO nu vor răspunde la solicitarea ţării sale de a primi „garanţii de securitate”.

„Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”, a spus Riabkov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Viceministrul rus de Externe susţine că Moscova este preocupată de o posibilă amplasare de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa. Totodată, susţine că ţara sa nu se bazează pe rachetele sale cu rază scurtă şi medie de acţiune, conformându-se astfel „unui moratoriu unilateral”. NATO i-a transmis în repetate rânduri că scuturile sale antirachetă din Europa sunt în scop defensiv şi armele sa nu posedă încărcătură nucleară.

Riabkov nici nu vrea să audă, declarând pur şi simplu că nu are încredere în NATO.

Aceste declaraţii vin la câteva săptămâni după ce preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului de Externe Serghei Lavrov să obţină „garanţii de securitate” de la NATO, adică un angajament că Alianţa nu se va extinde în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

NATO i-a precizat deja preşedintelui rus că Ucraina este un o ţară suverană şi doar de ea va depinde dacă va adera sau nu la Alianţă. În plus, Alianţa a denunţat tentativa lui Putin de a reface sfere de influenţă pentru Moscova, aşa cum reiese din aşa-zisele garanţii pe care le solicită.

În timp ce pune presiuni pe frontul diplomatic, Kremlinul agită şi spectrul armelor, mobilizând peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina.

NATO, SUA şi alte ţări occidentale au avertizat deja Rusia că se va confrunta cu consecinţe strategice grave dacă va ataca din nou Ucraina.

Printre presiuni diplomatice şi militare, Putin face şi propagandă diplomatică. El a reluat ideea eronată, dar atât de dragă lui, precum că Uniunea Sovietică este „Rusia istorică” - o declaraţie ce denotă lipsă de respect faţă de ţări independente în prezent ce au fost ţinute cu forţa în URSS timp de decenii şi fac eforturi să scape de revendicările nejustificate ale Moscovei asupra lor - şi s-a apucat să povestească aşa-zise detalii din viaţa lui, cum că ar fi că ar fi lucrat ca şofer de taxi.

Potrivit criticilor săi, aceste comentarii denotă că Putin pregăteşte terenul pentru un atac împotriva Ucrainei şi refacerea URSS.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite