Viaţa privată a lui Vladimir Putin. Cele mai ascunse secrete ale liderului de la Kremlin, scoase la tarabă: odată tăcute, „fantomele” au devenit stridente

0
0
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK

După ce şi-a ascuns cu gelozie viaţa privată ani de zile, preşedintele rus Vladimir Putin este nevoit să facă socotelile cu secretele sale cel puţin parţial dezvăluite: sancţiunile Occidentului pentru războiul din Ucraina au adus, de fapt, în prim-plan familia „ţarului”, cea oficială şi cele neoficiale.

Printre vilele de lux din Europa, nunţilor fastuoase şi vieţilor secrete departe de lumina reflectoarelor, cel mai apropiat anturaj al lui Putin, cel pe care preşedintele rus consideră că trebuie să îl protejeze din motive de securitate naţională, iese din vălul secretomaniei care l-a înconjurat de ani de zile. De la cele două fiice recunoscute – Maria şi Katia avute cu fosta soţie Liudmila Ocheretnaia -, până la presupuşii patru copii nelegitimi şi la amante, inclusiv gimnasta Alina Kabaeva cu care relaţia ar continua şi acum. Deşi rămân semne de întrebare asupra figurilor şi mărimii familiei ţarului, cert este că „membrii sunt beneficiarii unui sistem cleptocratic, în care Putin comandă ca un lider mafiot, cu locotenenţii oligarhi plătind tribut sub formă de avere şi vile tuturor celor care fac parte din sfera afectivă a lui Putin”, comentează „New York Times” într-o radiografie a familiei lui Putin.

Străduinţa preşedintelui rus de a-şi ţine secretă familia şi de a păstra o aură de mister în ce priveşte numărul copiilor săi şi chiar noua sa parteneră a început să fie fisurată de noua sa situaţie după ce a declanşat războiul din Ucraina. Sancţiunile occidentale au făcut imposibil ca atenţia întregii lumii să nu fie deodată îndreptată spre cele două fiice oficiale şi spre cea despre care se zvoneşte că ar fi noua lui soţie, cu care ar avea cel puţin trei copii, deşi aceştia nu au fost văzuţi vreodată alături de presupuşii săi părinţi.

Ca şi celelalte indicii cu privire la starea de spirit şi adevăratele sale intenţii, pe care puţini le-au bănuit până când nu s-a pornit războiul în toată oroarea lui, faţada ce i-a protejat viaţa privată a început, puţin câte puţin, să se destrame.

Deşi fiicele sale din prima sa căsătorie de 30 de ani nu au fost niciodată prezentate public şi au trăit sub identităţi ascunse, despre ele s-au scurs destule informaţii pentru a nu exista dubii despre cine sunt sau cel puţin cum sunt conectate cu Kremlinul. Putin spunea odată că fetele sale, care au studiat şi au cariere academice la Moscova, nu sunt implicate în afaceri sau politică. Deşi au apărut la evenimente publice, una fiind cercetătoare cu lucrări publicate şi cealaltă participând chiar la competiţii sportive, au fost protejate atât de bine că numele lor real nu apare în presa din Rusia şi puţini le-ar recunoaşte pe o stradă oarecare chiar şi în ţara lor.

Dar tocmai ce îi face pe aceşti membri ai familiei lui Putin să dispară atrage atenţia asupra lor - mai ales în contextul actual. Fosta sa soţie a dispărut odată cu primele zvonuri despre divorţ după ce liderul de la Kremlin s-ar fi îndrăgostit fulgerător de actuala (neconfirmată) parteneră, Alina Kabaeva, fost parlamentar în partidul său politic şi directoarea celei mai importante instituţii media din Rusia. Aceasta a avut mai multe dispariţii subite, mai ales după ce ar fi născut - în ultima sa apariţie, la fel de neaşteptată, la un festival sportiv, presa din Rusia a evitat să spună cine este însă nu s-a mai abţinut să observe că aceasta pare a fi trecut prin mâinile aceluiaşi estetician „de familie”.

Fiicele adolescente ale lui Putin îşi petreceau verile la vila Certosa din Sardinia unde în 2008 Putin a apărut alături de premierul italian Silvio Berlusconi. Acesta a fost filmat mimând o împuşcătură, aparent pentru a avertiza o presă mult prea indiscretă. Putin zâmbeşte şi îşi pleacă timid privirea. Fetele aveau liber la cumpărături şi puteau pleca oriunde cu o condiţie: să nu-şi dezvăluie identitatea şi să nu se lase filmate, a dezvăluit o persoană care le cunoştea situaţia.

Fantome

Dacă Putin, ca fost agent KGB, a fost versat în a-şi învălui persoana în mister, dezvăluind faţete în funcţie de cum i-a fost convenabil, inclusiv în viaţa politică, apropiaţii săi au devenit poate cu atât mai stridenţi - mai ales recent.

De pildă, după ce mai multe naţiuni occidentale au luat la rând oligarhii, au trecut la sancţiuni asupra membrilor familiei sale - fosta sa soţie, fiicele sale şi chiar Kabaeva. Concomitent, au început zvonurile - că fosta sportivă olimpică ar locui la Lugano, Elveţia, într-o clădire din sticlă cu vedere spre un lac. Localnicii care păreau să ştie totul despre spitalul unde femeia a născut şi apoi despre şcoala unde şi-a dus copiii nu au văzut-o totuşi niciodată. Asta nu i-a oprit să ceară alungarea ei din ţară printr-o petiţie semnată de sute de mii de oameni. La fel de invizibile sunt şi o fostă amantă şi o fiică adolescentă.Toate aceste persoane fantomatice deţin şi sunt legate prin proprietăţile de lux pe care le deţin - la Monte Carlo sau la Moscova.

Deşi au rămas fantome, deseori au fost invocate fie de cei ce au vrut să-i destrame imaginea construită cu grijă de apărător al valorilor familiale, fie de susţinători ce au vrut să-i umfle un statut de bogăţie, virilitate şi necuprins mister, notează NYT. Nu e exclus nici ca totul să fie adevărat exact aşa.

„Au apărut atâtea poveşti. Se poate ca toate să fie adevărate sau toate să fie false. De acest fel este ceaţa în care este învăluit Putin”, spune Nina Hruşceva, profesor de afaceri internaţionale la New School (New York) , adăugând că însuşi preşedintelui rus i-a plăcut să întreţină această imagine dublă - un secretoman până la obsesie şi un exhibiţionist încântat de reputaţia sa de superticălos.

O strănepoată a lui Nikita Hruşciov, Hruşceva spune că este o concepţie asupra lumii bizantină tipică la Kremlin aceea de a împleti faptele cu mitologia.

„Creează dezinformare - o atmosferă  în jurul a ceva ce toţi pot doar să facă presupuneri, să discute şi în care totul este secret”.

Totuşi unele lucruri nu pot fi disimulate - de pildă,sistemul cleptocrat ce le-a permis membrilor familiei să beneficieze direct de bogăţii, funcţii şi proprietăţi oriunde în lume. Dar ,odată impenetrabil, acest sistem de protecţie din jurul lor a început să se spargă după invazia rusă în Ucraina.

SUA au anunţat sancţionarea fiicelor lui Putin - în calitate de membri ai familiei care susţin industria de apărare (Katerina Tihonova este directorul adjunct al unui Institut de cercetare din cadrul Universităţii de Stat din Moscova) sau ale căror cercetări în medicină sunt finanţate din fonduri ale unor companii de stat supravegheate direct de Putin.

Specialiştii în sancţiuni spun că scopul acestora nu este atât pedepsirea financiară cât un mesaj cu privire la consecinţele depăşirii unei linii roşii - şi anume, că această lume privată ce părea de nepătruns poate fi acum accesată.

SUA au fost pe punctul de a o sancţiona şi pe Kabaeva - n-au mai făcut-o pentru a nu escalada situaţia. În orice caz, Kremlinul consideră aceste decizii inutile şi absurde.

Apel la fiica cea mare a lui Putin

Maria Voronţova, fiica cea mare a lui Putin, a primit un mesaj pentru tatăl ei pe terenul cumpărat recent de fostul său soţ olandez - şi unde recent un grup de protestatari a format o inimă din candele în mijlocul căreia au ridicat steagul ucrainean.

„La mai puţin de 2.000 km de bucata ta de pământ pe care e pace, tatăl tău decimează o ţară întreagă şi oamenii ei. Se pare că bătrânul nu poate fi oprit nici de asasinii săi. Dar ştim cu toţii că relaţia dintre fiice şi taţi este cu totul altceva”.

Un portal de ştiri olandez a reuşit să ia legătura cu Jorrit Faassen , un olandez născut în Rusia. Acesta a calificat războiul din Ucraina o „neplăcere” şi a negat că ar fi fost căsătorit cu Voronţova.

„Nu se simţea deloc în largul lui”, a spus jurnalistul care a vorbit cu el. De atunci nici cei care au scris articolul despre Faassen n-au mai avut pace.

În 2008, când cei doi s-au căsătorit la Wassenaar, într-o sală a unui muzeu de artă dintr-o zonă exclusivistă niciunul dintre părinţii miresei nu a fost prezent.

Danny Plezier,un cântăreţ local de folk spune că îl cunoştea pe mire dar nu ştia cine este ea. Vărul mirelui Casper Faassen, în prezent un artist recunoscut, îşi aminteşte că a văzut o femeie puţin retrasă, elegantă şi cu o postură impecabilă,care vorbea numai în engleză deşi cunoştea şi puţină olandeză. În 2010, după o şicanare în trafic, Jorrit, care lucra la o firmă de consultanţă rusească, a fost bătut de gărzile de corp ale unui bancher rus la Moscova. Matvei Urin nu ştia despre cine este vorba dar curând şi-a pierdut licenţa şi bătăuşii au ajuns la închisoare. Abia atunci au apărut speculaţiile despre faptul că este ginerele preşedintelui rus. Cuplul locuia cea mai mare a timpului la Moscova,unde Jorrit era angajat al Gazprombank. Casper susţine că vărul său i-a oferit relaţii şi oportunităţi de afaceri în Rusia pe care el însă, în contextul zvonurilor relaţiile de rudenie cu Vladimir Putin, le-a refuzat.

Foştii vecini ai cuplului, care a locuit într-un penthouse de lux, îşi amintesc de ei şi de faptul că au observat că este însărcinată ,iar pe el l-au văzut la un moment alături de un băieţel. Un bărbat spune că s-a întâlnit o dată cu ea în lift şi „semăna cu tatăl ei”.

Un locatar îşi aminteşte cum ea i-a atras atenţia soţului să nu stea de vorbă cu vecinii pentru că ar putea fi prinşi. Sunt localnici care cred că l-au văzut chiar pe Putin însoţit de echipa sa de securitate iar el chiar a intrat într-un supermarket local.

„Chiar l-am văzut. Părea extrem de prudent. M-am gândit: ce nu e în regulă cu el?”, spune Patricia Kortekaas, membră a consiliului oraşului.

În 2014, Maria era un medic specialist în endocrinologie pediatrică şi conducea un proiect caritabil pentru copiii cu probleme de creştere. Acesta era finanţat de acum sancţionata Alfa Bank. Trezoreria americană a motivat sancţionarea fiicei lui Putin prin prisma faptului că este directoarea unor „programe finanţate de stat, ce a primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetare genetică, şi care sunt supravegheate de Putin personal”.

Maria are o nouă familie, potrivit presei independente din Rusia. Noul său soţ este un bărbat angajat la compania de gaze Novatek. În consiliul de administraţie apărea recent Ghenadi Timcenko,un oligarh apropiat de Putin, sancţionat de Occident.

Anecdotele lui Putin

Putin a oferit o versiune a biografiei sale în 2001, când a ajuns prima dată preşedinte, pentru a-şi clădi o imagine de cap de familie ce ştie să-şi protejeze familia în situaţii-limită. De pildă, a povestit cum şi-a salvat fetele dintr-un incendiu izbucnit la dacha familiei.

„Fetele au suferit cel mai mult. Îşi aduseseră toate comorile de acasă - jucăriile şi păpuşile Barbie pe care le adunaseră de când erau mici. Maşa mi-a mărturisit ulterior că n-a mai putut să doarmă luni de zile. Pierduseră toate lucrurile pe care le cunoşteau”, scria Putin.

Or, conflagraţia declanşată în prezent chiar de către Putin ameninţă să le ia  din nou totul, notează NYT.

Este valabil şi pentru a doua fiică care s-a „dovedit cea mai disciplinată”:„Când am strigat  ‘toată lumea, afară!” şi-a lăsat furculiţa pe masă şi a ieşit fără a pune întrebări”.

Cunoscută drept Katerina Vladimirovna Tihonova pare într-adevăr să fie fiica cea mai apropiată de anturajul lui Putin. A fost căsătorită cu Kirill Şamalov, fiul lui Nikolai Şamalov,un asociat important al lui Putin şi un acţionar important al Băncii Rossiya. Presa de investigaţie din Rusia a relatat despre nunta lor fabuloasă în staţiunea de schi preferată a preşedintelui rus.Nunta a avut patinoar interior, spectacol de lasere şi dansuri tematice. De altfel, Katerina este sportivă de performanţă în dans acrobatic.

„Toată lumea ştia că este fiica lui Putin”, spune Edilio Pagano care, de multe ori, s-a aflat în juriile competiţiilor de dans. Spune că totuşi nu a simţit presiunea de o nota mai favorabil.

Katerina „nu aş putea spune că este o atletă strălucită dar pune pasiune în sensul că e prezentă la toate competiţiile”, spune el. Nu vorbeşte despre cine îi sunt părinţii, din contră este „foarte rezervată, amabilă, zâmbitoare şi bine crescută”. În 2014, Pagano spune că au lucrat împreună, ea fiind vicepreşedinta departamentului de marketing al `World Rock ’n’ Roll Confederation~ cu sediul din Elveţia. Participa rar la şedinţe şi când apărea era mereu însoţită de gărzi de corp.

În 2015, agenţiile ruse de ştiri relatau că Katerina se află în Elveţia pentru a participa la „sesiunea rusă” a Forumului Economic de la Davos împreună cu soţul său.

În 2011, lui Putin i-a lăsat să scape că fiica sa avea o specializare în studii orientale, dar în 2015, când a intrat în atenţia publică, Katerina avea deja publicate lucrări ştiinţifice. Ea era şefa unui institut de cercetare în inteligenţă artificială, Innopraktika, finanţat parţial de compania petrolieră de stat Rosneft şi în al cărui consiliu de administraţie se aflau foşti colegi din KGB ai lui Putin. În 2014, în calitate de vicerector a supervizat o investiţie de 1,7 miliarde de dolari în Universitatea de Stat de la Moscova.

Între timp averea cuplului creştea considerabil. Kirill Şamalov a achiziţionat de la oligarhul extrem de bine conectat Timcenko nu doar o participaţie generoasă, în valoare de circa 3 miliarde de dolari în cea mai mare companie petrolieră din Rusia ci şi o vilă la malul mării în Franţa.

În 2018, Katerina a apărut la o emisiune din Rusia fiind prezentată ca „directoare a Innopraktika şi director adjunct al Institutului de studii matematice şi sisteme complexe la Universitatea de Stat din Moscova”.

După ce au divorţat a ieşit la iveală că au împărţit o avere de 2 miliarde de dolari. SUA l-au sancţionat pe Şamalov în calitate de „fost soţ” al Katerinei.

O altă presupusă fiică este Elizaveta Vladimirovna Krivonogikh, 19 ani, care a recunoscut în interviuri că îi seamănă lui Vladimir Putin şi că dacă ar avea prilejul l-ar întreba „de ce?”. După izbucnirea războiului, asaltată de mesaje furioase, şi-a închis conturile de socializare.

Mama ei, o fostă menajeră, face parte din consiliul băncii personale a lui Putin, Bank Rossiya şi este acţionar al staţiunii de schi favorite a preşedintelui rus, Igora.

Documentele Pandora Papers au arătat că Svetlana Krivonogikh are o avere estimată la 100 de milioane de euro şi deţine mai multe proprietăţi de lux, între care şi un apartament în valoare de 3,74 milioane de dolari la Monaco.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite