Un oficial rus face apel la „genocid” și la crearea de „lagăre” patriotice pentru ucraineni

0
Publicat:

Un ultranaționalist și fost om politic rus a declarat că Moscova trebuie să-i distrugă pe ucraineni și să-i trimită în lagăre de reeducare, relatează Newsweek. 

FOTO: Captură Video
FOTO: Captură Video

Pavel Gubarev a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu postat de jurnalista și observatoarea Rusiei, Julia Davis, pe X (fostul Twitter). Acesta a început cu o întrebare despre eșecul Moscovei de a cuceri Kievul în primele etape ale invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin.

Clipul a fost distribuit și pe contul X al consilierului ucrainean pentru afaceri interne Anton Gherșcenko. Acesta are filigranul Knizhni Mir, o editură din Sankt Petersburg, Rusia, unde Gubarev a ținut o conferință pe 24 septembrie.

Gubarev este o figură politică și un soldat rus de origine ucraineană care s-a remarcat în regiunea ucraineană Donbas în 2014. În acel an, el s-a autoproclamat „guvernator al poporului” al regiunii Donetsk din estul Ucrainei, înainte de a fi marginalizat de alți lideri separatiști.

În mai 2023, Gubarev a devenit unul dintre liderii grupului ultranaționalist rus pro-război, Clubul Patrioților Furioși, care a cerut ca țara să treacă pe picior de război total pentru a câștiga în Ucraina. El a protestat împotriva arestării unei alte figuri cheie a grupului, Igor Girkin (Strelkov), care a fost reținut după ce a criticat în mod repetat conducerea militară a Rusiei.

În interviu, Gubarev a declarat că Rusia nu a reușit să aprecieze corect nivelul de pregătire pe care trupele ucrainene l-au întreprins începând cu 2014 și că au existat deficiențe ale serviciilor de informații rusești.

Gubarev a adăugat că trupele ruse, care numărau aproximativ 25.000 de oameni, au fost forțate să părăsească Kievul. Acestea au fost insuficiente pentru a cuceri o zonă metropolitană mare precum capitala ucraineană și că unitățile de pe front s-au împotmolit, iar echipamentul era sub așteptări.

„Nu a existat nicio comunicare”, iar noile tehnologii care conectează dronele și artileria, care au fost eficiente în regiunea Donbas pentru forțele ucrainene și din Donețk, „s-au dovedit a fi o noutate pentru forțele armate ale Rusiei”.

Gubarev a declarat că, confruntându-se cu pierderi colosale, a fost logic ca forțele rusești să se retragă din Kiev, „spre deosebire de catastrofa de la Harkov”. Aceasta se referă la retragerea din estul Ucrainei în septembrie 2022.

„Nu prea avem de ales; putem fie să câștigăm, fie să pierdem. Poate exista un acord tactic de pace, dar nu există nicio modalitate de a aduce pacea în această situație”, a adăugat Gubarev.

El a declarat că forțele ruse au intrat într-un „conflict de anihilare” și că „ori noi, ori ei”, înainte de a repeta un citat pe care îl dăduse într-un interviu anterior, potrivit căruia Moscova va câștiga și „va distruge 1, 2, 3 sau 5 milioane de ucraineni”.

„Nu se bazează pe faptul că sunt însetat de sânge, este doar un fapt”, a spus Gubarev. „Trebuie fie să câștigăm, fie să pierdem”, iar pierderea ar însemna „decolonizarea Rusiei”.

Gubarev a descris armata ucraineană ca fiind una dintre cele mai puternice armate din lume și că sunt curajoși, deși a spus că nu sunt „diferiți de noi”, repetând ideea împinsă de naționaliști că Ucraina nu este o națiune separată.

„Dar ei sunt infectați cu virusul antirusismului”, a spus Gubarev. „Nu știu cum vom putea trăi împreună după victoria noastră, dacă nu-i eliminăm pe toți, dacă nu facem un genocid asupra lor. Va trebui să îi reeducăm. Va trebui să îi târâm pe unii dintre ei prin lagăre”, a adăugat Gubarev. „Unii vor trebui să fie convinși nu doar cu vorbe”.

Comentariile au provocat o reacție puternică pe internet. Gerashchenko a spus că acestea arată cum Gubarev „îndeamnă în mod deschis la genocid”.

„O capodoperă absolută în exprimarea mentalității fasciste”, a scris un utilizator în comentariile de sub clipul postat pe canalul de YouTube al lui Davis, Russian Media Monitor. „Cred că este cel mai înfiorător interviu pe care l-am urmărit în timpul întregului război”.

Calmul cu care vorbește despre necesitatea genocidului este înfiorător”, a postat un alt utilizator.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite