Un grup neonazist rus a anunțat că își încetează operațiunile în Ucraina: „Fie ca aceasta să fie o lecție pentru voi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup paramilitar neonazist rus a anunțat că nu va mai lupta în Ucraina, în semn de protest față de faptul Kremlinul le-ar fi lăsat de izbeliște liderul arestat în Finlanda, relatează The Telegraph.

Ian Igorevici Petrovski FOTO mvlehti.net
Ian Igorevici Petrovski FOTO mvlehti.net

Grupul paramilitar neonazist Rusici, înființat în 2014 și care a luptat de partea separatiștilor pro-ruși în regiunea Donbas, a deplâns faptul că diplomații ruși au ignorat rugămințile sale de ajutor, după ce liderul acestei miliții neonaziste, Ian Igorevici Petrovski, a fost arestat luna trecută pe aeroportul din Helsinki.

„Din 20 iulie, Ian Igorevici Petrovski nu a fost vizitat nici de consulul rus, nici de un avocat. «Slavul» este amenințat cu extrădarea în Ucraina, fie direct, fie prin intermediul unei țări terțe, într-un caz penal fictiv”, se arată în comunicatul grupului care îl menționează după  indicativul militar.

„Rusici încetează executarea oricărei misiuni de luptă. Dacă o țară nu-și poate proteja cetățenii, atunci de ce ar trebui ca cetățenii să apere țara?”, a transmis grupul pe canalul său de Telegram. 

Kievul dorește extrădarea lui Petrovski pentru a-l judeca pentru crime de război comise în Ucraina. În aprilie, Rusici a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video cu un prizonier ucrainean în timp ce e decapitat cu un cuțit.

Grupul paramilitar a criticat modul în care Ministerul rus al Apărării a gestionat invazia în Ucraina și, deși nu a fost implicat direct, a susținut rebeliunea de scurtă durată a grupului Wagner din iunie, oprită după ce a ajuns la  200 de kilometri de Moscova.

După moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în această săptămână, într-un accident de avion atribuit pe scară largă lui Vladimir Putin, grupul Rusici a comentat: „Fie ca aceasta să fie o lecție pentru voi toți. Întotdeauna trebuie să mergeți până la capăt”.

De la rebeliunea Wagner, Kremlinul pare să fi început o campanie de reprimare a grupurilor mercenare și paramilitare rusești.

Tabăra lui Wagner din Belarus este în curs de dezmembrare, iar foștii săi luptători sunt obligați să jure credință lui Putin.

Rusici a  precizat că doi ofițeri de informații ucraineni l-au interogat deja pe Petrovski în Finlanda.

„Rămâne de neînțeles (de fapt, de înțeles) de ce aripa noastră diplomatică din Finlanda este implicată în sabotaj, închizând ochii la reținerea și interogarea cetățenilor de către ofițerii de informații ai țării împotriva căreia purtăm de fapt un război”, a deplâns acesta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite