Un fost puşcaş marin, condamnat la 16 ani de închisoare în „regim sever” în Rusia. Reacţia Ambasadei SUA la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Whelan FOTO Arhivă
Paul Whelan FOTO Arhivă

Americano-britanicul Paul Whelan a fost condamnat luni la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, un dosar care afectează relaţiile ruso-americane, relatează AFP.

Judecătorul a precizat că fostul puşcaş marin, în vârstă de 50 de ani, urmează să-şi ispăşească pedeapsa „în regim sever”.

Prezent la şedinţă, desfăşurată într-un tribunal din Moscova, Paul Whelan a denunţat „un simulacru de proces” şi a anunţat că va face apel, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

El a pledat nevinovat, iar avocaţii urmează să facă apel împotriva acestei hotărâri în termenul legal de zece zile, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Procurorii au cerut luna trecută să fie condamnat la cel puţin 18 ani de închisoare, într-o închisoare de înaltă securitate.

Paul Whelan - care deţine paşapoartele SUA, Marii Britanii, Canadei şi Irlandei - a fost arestat pe 28 decembrie 2018, într-o cameră de hotel de la Moscova, de către agenţi din cadrul serviciilor ruse de securitate FSB.

Un dispozitiv de stocare de date de tip USB cu informaţii clasificate a fost descoperit în camera sa de hotel, potrivit părţii ruse.

Paul Whelan afirmă că a fost prin într-o capcană. Acest USB i-a fost dat de către o cunoştinţă rusă şi, credea el, conţinea forografii dintr-o vacanţă pe care au petrecut-o împreună.

Diplomaţi americani au reclamat în mai multe rânduri eliberarea sa, apreciind că dosarul este gol.

Ambasadorul Statelor Unite în Rusia John Sullivan a avertizat, după pronunţarea condamnării, că rezultatul acestui proces va dăuna relaţiilor dintre cele două ţări.

Procesul, care a început pe 23 martie, a avut loc cu uşile închise, din cauza caracterului sensibil al informaţiilor din dosar.

Ambasadorul Sullivan a denunţat un „proces secret” şi o „parodie de justiţie”.

O procedură ascunsă în spatele uşilor închise nu are nicio legitimitate. Ea nu este nici transparentă, nici echitabilă, nici imparţială”, declara el la 25 mai, după ce procurorii au prezentat rechizitoriul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite