Un fost consilier economic al lui Elţîn spune că Putin a transformat Rusia într-un fel de Coree de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Aslund FOTO EPA-EFE
Anders Aslund FOTO EPA-EFE

Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţin, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, apreciază că Vladimir Putin şi-a transformat ţara într-un fel de Coree de Nord.

„Într-un timp scurt, a transformat ţara în ceva ce seamănă cu Coreea de Nord. Ruşii care au datorii la fisc, de exemplu, nu pot părăsi ţara. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu forţele de securitate şi de poliţie”, a declarat Anders Aslund într-un interviu acordat săptămânalului german „Die Zeit”.

Potrivit lui Aslund, sancţiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către armata rusă au consecinţe puternice. În opinia sa, şi sancţiunile impuse după amexarea Crimeei, în 2014, au avut un efect puternic în pofida faptului că Moscova a minimalizat acest lucru.

„Estimările mele arată că sancţiunile impuse după anexarea Crimeei au dus la scăderea PIB-ului Rusiei cu 2,5 % anual. Guvernul rus şi Vladimir Putin au încercat mereu să le minimalizeze importanţa, însă cereau totodată ridicarea lor. Sancţiunile de acum sunt şi mai dure”, a explicat economistul suedez.

„Cine face (acum, n. red.) afaceri cu Rusia este considerat un om rău. Nimeni nu vrea să facă afaceri cu Rusia şi cu atât mai puţin să investească în Rusia”, a adăugat el, precizând că peste 400 de companii străine au părăsit Rusia.

Ţinând cont de noile sancţiuni şi de potenţiale alte sancţiuni, Anders Aslund estimează o creştere a inflaţiei cu 50% în Rusia şi o prăbuşire a PIB-ului cu 10% - 20% sau chiar mai mult.

„Nivelul de trai din Rusia se va înrăutăţi dramatic. Între 2014 şi 2020 veniturile reale ale oamenilor au scăzut cu 11%. Acum ar putea ca, într-un singur an, scăderea să fie dublă”, a declarat Aslund pentru „Die Zeit”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite