Un fost comandant militar rus aflat în închisoare anunță principala țintă a campaniei de iarnă a Ucrainei

0
Publicat:

Fostul comandant militar rus Igor Girkin, care a criticat vehement modul în care a fost gestionat războiul din Ucraina și care se află în prezent în închisoare, a prezentat într-o scrisoare ceea ce crede că va fi ținta principală a campaniei de iarnă a Kievului în următoarele luni.

Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE
Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE

Scrisoarea, datată 26 octombrie și publicată online de soția sa, Miroslava Reginskaia, rezumă situația de pe frontul din Ucraina pentru luna octombrie, scrie newsweek.com.

Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, este un naționalist rus, un blogger militar proeminent și un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) care a ajutat Rusia să anexeze peninsula Crimeea de la Marea Neagră de la Ucraina în 2014.

El a fost reținut în luna iulie după ce a publicat comentarii pe tot parcursul războiului în care a criticat strategia militară și eșecurile Rusiei. Într-o postare pe Telegram, în special, se spunea că Rusia "nu ar putea supraviețui încă șase ani de guvernare a lui Putin". În prezent, el așteaptă să fie judecat sub acuzația de incitare la extremism.

Ținta principală a Ucrainei în campania de iarnă, a declarat Girkin în scrisoare, va fi probabil capturarea spitului Kinburn, o fâșie îngustă de nisip de importanță strategică pe malul estic al râului Nipru, în sudul regiunii Kherson, care a fost cucerită pentru prima dată de armata rusă în iunie 2022 și care rămâne ocupată.

Capturarea acesteia ar plasa liniile de aprovizionare rusești în raza de acțiune a sistemelor de armament ale Kievului.

Pe pagina de Facebook a comandamentului operațional al Ucrainei se spunea în noiembrie 2022 că zona nisipoasă a fost "punctul central al forței de viață, armelor și echipamentelor inamicului".

London Politica, un serviciu de consultanță privind riscurile politice, a remarcat că forțele rusești au folosit Kinburn Spit pentru a efectua atacuri cu rachete și artilerie pe coasta Mării Negre controlată de Ucraina și în întreaga regiune Mykolaiv.

"Controlul Ucrainei asupra Spitului Kinburn va permite controlul logistic direct al porturilor și va spori activitatea lor navală în Marea Neagră și în regiunile învecinate", a declarat acesta, adăugând că Spitul Kinburn ar putea deveni "destinația pentru a ține cursul viitor al războiului".

Girkin își începuse scrisoarea criticând din nou prestația Rusiei pe parcursul contraofensivei ucrainene, care a fost lansată în iunie și care urmărește să recucerească teritoriile confiscate de Moscova în timpul războiului.

"În ciuda respingerii, în general cu succes, a ofensivei forțelor armate ucrainene în timpul campaniei de vară-toamnă, forțele armate ruse continuă să dea dovadă de o slăbiciune crescândă (în comparație cu capacitățile inamicului)", a scris el.

"Forțele armate ruse nu numai că nu au fost capabile să treacă la operațiuni ofensive ample după ce Forțele Armate ale Ucrainei s-au "autodistrus" în timpul bătăliilor din iunie-septembrie din acest an, dar nu au fost, de asemenea, capabile să desfășoare și să finalizeze cu succes nici măcar operațiuni ofensive limitate în scopuri operaționale", a spus Girkin.

Girkin a declarat că bătăliile pentru Avdiivka, un oraș din estul regiunii ucrainene Donețk, au demonstrat "incapacitatea Forțelor Armate Ruse de a obține superioritate" asupra Ucrainei "chiar și pe un sector foarte îngust al frontului, în ciuda unei pregătiri atente și a unei bune coordonări a forțelor și mijloacelor de atac în faza inițială a operațiunii, precum și a unei abundențe de muniție nemaiîntâlnite de la asaltul asupra Bahmut".

Armata președintelui rus Vladimir Putin a dedicat resurse grele în apropierea Avdiivka, unde continuă luptele grele. Kievul a raportat că forțele Moscovei au suferit pierderi grele în eforturile lor de a captura Avdiivka.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite