Provocare electorală pentru Putin din partea unui naționalist pro-război. Igor Girkin se consideră un strateg mai bun decât liderul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Girkin, alias Strelkov, a anunțat că va candida la alegerile pentru președinția Federației Ruse, care vor avea loc în martie 2024. În prezent, este încarcerat într-un centru de arest preventiv.

Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE
Igor Ghirkin FOTO EPA-EFE

Naționalistul rus pro-război Igor Girkin și-a lansat candidatura la președinția rusă din spatele gratiilor, într-un centru de detenție preventivă, într-un anunț în care îl acuză pe Vladimir Putin că este "extrem de naiv".

Într-o declarație postată joi pe Telegram, Girkin - care poartă numele de război Strelkov ("Shooter") - a enumerat șase motive pentru care este un candidat mai bun decât Putin, conducătorul rus de lungă durată care duce un război brutal în Ucraina vecină, scrie politico.eu.

Girkin, în vârstă de 52 de ani, și-a câștigat notorietatea în 2014, când a condus trupe în estul Ucrainei și a devenit pentru scurt timp ministrul apărării al regiunii separatiste Donețk. El a fost condamnat în contumacie pentru crimă de către un tribunal olandez pentru rolul său în doborârea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, în urma căruia au murit 298 de persoane.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, s-a reinventat ca un critic al strategiei militare rusești în Ucraina, susținând că ar putea să o facă mai bine.

Anunțându-și intenția de a candida la alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024,  Girkin a declarat că este un strateg militar mai bun decât Putin, că nu are legături și, prin urmare, nu are obligații față de niciunul dintre clanurile oligarhice rusești și că nu a avut niciodată încredere în Occident, spre deosebire de conducătorul rus. El a promis, de asemenea, că va declanșa o campanie de combatere a corupției din sectorul rusesc al apărării, care, în opinia sa, este principalul motiv pentru care campania militară din Ucraina este blocată.

"Putin este prea amabil. La scurt timp după ce a început operațiunea militară specială din Ucraina, el a fost capabil să înțeleagă că nu numai partenerii respectați din Occident și de la Kiev, ci și liderii agențiilor noastre de aplicare a legii, ai serviciilor de informații și ai complexului militar-industrial l-au înșelat", a scris Girkin.

"S-a dovedit că (Rusia) nu era pregătită pentru război, iar așa-numita Ucraina nu este deloc un manechin din punct de vedere militar", a continuat el. "Cu toate acestea, șefii forțelor militare și de ordine rusești au rămas la locurile lor și au continuat să ne surprindă cu incompetența lor. Nu sunt deloc atât de amabil, lucru pe care îl pot dovedi în practică."

De asemenea, el a promis că nu va rămâne la putere atât de mult timp ca Putin, care a fost ales pentru prima dată președinte în 2000, dacă va fi ales.

"Nu sunt la fel de atletic și de sănătos cum a fost Vladimir Vladimirovici la vârsta mea, așa că nu voi putea să vă deranjez, dragi alegători, pur fizic mai mult de 20 de ani, chiar dacă voi avea brusc dorința de a mă pune cu voi după criza militară și consecințele ei cele mai grave", a scris Girkin.

Există o singură problemă: Girkin se află după gratii într-un centru de detenție preventivă din Rusia cel puțin până la 18 septembrie. El a fost arestat în iulie sub acuzația de extremism după două postări pe Telegram în care îl critica și chiar îl ironiza pe Putin. Girkin a negat că a comis vreo infracțiune și a refuzat să coopereze cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi condamnat la până la cinci ani de închisoare și, conform legislației ruse, nu ar avea voie să candideze la președinție.

Girkin a cerut instanței să îl plaseze în arest la domiciliu, susținând că are probleme de sănătate și că nu reprezintă un risc de fugă, deoarece este căutat de Interpol și riscă închisoarea pe viață dacă este prins în afara Rusiei. Instanța a refuzat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite