Ultimul lider comunist al URSS, Mihail Gorbaciov, recunoaşte că este creştin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Gorbaciov, ultimul lider comunist al fostei Uniuni Sovietice, şi-a făcut publică pentru prima dată credinţa creştină, făcând o vizită neanunţată la mormântul Sfântului Francisc din Assisi.

Însoţit de fiica lui, Irina, Gorbaciov a îngenuncheat şi s-a rugat timp de o jumătate de oră, în faţa mormântului. Vizita la Assisi, oraş în centrul Italiei, a fost descrisă de ziarul italian „La Stampa” drept o „perestroikă spirituală”, făcând referire la perioada în care fostul politician a condus URSS, când a iniţiat doctrina socialismului democratic.

Eforturile sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„Pentru mine, Sfântul Francisc este un alt Iisus”, a declarat Gorbaciov. „Povestea lui mă fascinează şi a jucat un rol important în viaţa mea”, a adăugat fostul politician, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Declaraţiile lui Gorbaciov au fost făcute după mai multe decenii în care a fost nevoit să se declare ateu, deşi au existat numeroase zvonuri despre convingerile lui religioase.

Mihail Gorbaciov, acum în vârstă de 82 de ani, s-a născut într-o familie cu părinţi creştini şi a fost botezat de Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, oficialul şi-a permis doar declaraţii panteiste, precum „natura este singurul meu Dumnezeu”, aşa cum a spus într-un interviu.

După ce şi-a încheiat rugăciunea, Gorbaciov a vizitat Biserica Sfântului Francisc. „Sunt foarte bucuros să fiu aici, într-un loc atât de important, nu doar pentru credinţa catolică, ci pentru întreaga umanitate”, a spus la final politicianul. Înainte să plece, Gorbaciov a cerut călugărilor mai multe cărţi care să-l ajute să cunoscă viaţa viaţa Sfântului Francisc.

Sfântul Francisc din Assisi, care a trăit în secolul al XII-lea în Italia, a fost întemeietorul Ordinului Franciscan. Iniţial a fost poet-cântăreţ, însă a spus că a primit o revelaţie divină şi s-a întors la Assisi unde şi-a dedicat pregătirii spirituale şi binefacerilor.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite