Video Ucrainenii ar fi folosit rachete HIMARS pentru a distruge un convoi de tancuri trimis pentru a întări trupele în regiunea Kursk VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un convoi de echipamente militare rusești a fost distrus în regiunea Kursk, potrivit unei înregistrări video care circulă prin canalele rusești de Telegram pro-război, unele dintre acestea sugerând că forțele ucrainene au folosit sistemul de rachete (HIMARS), furnizat de SUA, pentru a efectua atacul, relatează Newsweek. Imagini postate pe social-media şi confirmate ca fiind autentice arată un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare ruseşti calcinate, unele cu soldaţi ruşi morţi înăuntru.

Imaginile au fost distribuite pe rețelele de socializare în a treia zi a incursiunii ucrainene surpriză în regiunea de frontieră Kursk. Rusiei. Forțele armate ale Kievului au lansat marți un atac transfrontalier cu blindate, preluând rapid controlul asupra unor așezări și luând zeci de prizonieri ruși.

Până acum, Ucraina a capturat peste 250 de kilometri pătrați  de teritoriu rusesc, a relatat joi portalul rus de investigație Agențtvo. 

Convoiul militar rusă ar fi fost atacat în satul Oktiabrskoie, situat la aproximativ 10 kilometri de orașul Rilsk și la 118 km de capitala regionlă Kursk, potrivit Kyiv Independent. De asemenea, se află la aproximativ 30 de kilometri de orașul Korenevo, cel mai apropiat de zona în care au loc lupte. Unele relatări au sugerat că Ucraina intenționează să preia controlul asupra orașului Rilsk, situat la vest de Kurceatov, unde se află centrala nucleară Kursk.

Canalele rusești pro-război de pe Telegram susțin, de asemenea, că forțele ucrainene se află la aproximativ 15 kilometri de orașul Lgov, unde se află o autostradă crucială.

The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmații.

În cursul zilei de vineri, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat că situația din regiunea Kursk a fost declarată „stare de urgență federală".

Operatorul feroviar de stat Moscow Railway anunța joi că august că gările din Sudja, Korenevo și Psel sunt „temporar închise pentru pasageri".

Rusia a trimis întăriri

Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini ce arată drone ruseşti distrugând un tanc şi un obuzier ale armatei ucrainene lângă oraşul Sudja şi a anunţat trimiterea de întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană.

„Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri (...), echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz", a transmis ministerul rus, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi.  

Câteva canale ruse de Telegram au scris că armata ucraineană ar fi folosit rachete HIMARS pentru a efectua atacul. „Un convoi de echipamente rusești a fost distrus după o lovitură cu HIMARS în regiunea Kursk”, a relatat canalul Truexa News.

Filmări publicate pe rețele sociale au surprins rămășițele carbonizate a ceea ce par a fi vehicule rusești pe marginea unui drum.

Joi, administrația Biden a transmis că Ucraina avea permisiunea să folosească arme furnizate de SUA în incursiuni precum cea din regiunea Kursk.

Acest atac cu blindate este „consecvent cu politica noastră”, a declarat reporterilor secretarul de presă adjunct al Departamentului Apărării SUA, Sabrina Singh.

„Am sprijinit Ucraina de la bun început ca să se apere împotriva atacurilor care vin de peste graniță și pentru necesitatea unor focuri încrucișate”, a spus Singh. „Așadar, ei iau măsuri pentru a se proteja de atacurile care vin dintr-o regiune care se încadrează în politica SUA privind zona în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacitățile noastre.”

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), au apreciat, joi, în analiza lor privind conflictului din Ucraina, că în mod cert Kremlinul „se va strădui să recupereze teritoriul rusesc din regiunea Kursk pe care forțele ucrainene l-au capturat, precum și să oprească activitatea ucraineană mai adânc în Rusia”.

Asta dat fiind că „progrese ucrainene substanțiale în Rusia ar fi o lovitură strategică pentru efortul de decenii al președintelui rus Vladimir Putin de a consolida o moștenire a stabilității, securității și renașterii geopolitice a Rusiei”, a concluzionat centrul de reflecție ISW.

Trupele ucrainene au trecut de două linii de apărare

Potrivit Agențtvo, în aproximativ 24 de ore, forțele ucrainene au copleșit două linii majore de fortificații din regiunea Kursk, care au costat Rusia 170 de milioane de dolari.

Acestea au fost construite în comun de Ministerul Apărării al Rusiei și de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

„Amploarea și locația actuală confirmată a progreselor ucrainene în regiunea Kursk indică faptul că forțele ucrainene au străpuns cel puțin două linii defensive rusești și un punct strategic”, scriau miercuri analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), în actualizarea lor zilnică cu privire la evoluția de pe câmpul de luptă.

Critici din partea bloggerilor militari ruși

Canalul Military Informer, cu 607.000 de urmăritori, a scris: „Pentru a lovi un convoi cu [rachete] la o distanță considerabilă și cu corecție prin satelit ar fi necesar ca acest convoi, ca o turmă de oi proaste, să stea în câmp deschis și să nu se miște până când o dronă de recunoaștere nu îl reperează, transmide informații și se ocupă de el”.

„Nu doar asta, însă au permis soldaților să stea în partea din spate a camioanelor, ceea ce a transformat distrugerea convoiului într-un masacru.

„Toate acestea sunt o consecință nu doar a prostiei de neînțeles a unui anumit [comandant] care a organizat pentru al treilea an deplasarea coloanei în apropierea frontierei..., ci și a situației generale de alocare haotică a rezervelor în zona străpungerii, pentru care acestea nu erau deloc pregătite”, a mai scris canalul, citat de Daily Mail.

Atacul fără precedent a intrat vineri în cea de-a patra zi, în timp ce luptele continuă să facă ravagii, iar Moscova trimițând întăriri și bombardând propriul teritoriu pentru a încerca să limiteze avansul ucrainean, relatează NBC News.

Evoluțiile rapide au făcut ca observatorii să se străduiască să urmărească desfășurarea situației de pe teren și să înțeleagă strategia Kievului de a lansa atacul în timp ce forțele sale sunt încă în dificultate într-un număr de puncte fierbinți ale frontului.

Vineri, ministerul rus a declarat că trimite noi întăriri în zonă, difuzând înregistrări video care arată noi coloane de blindate grele îndreptându-se spre Kursk, precum și avioane rusești bombardând trupe și echipamente ucrainene pe teritoriul rus.

„Într-un moment în care apărătorii ucraineni din est sunt împinși înapoi pe mai multe axe, utilizarea unor forțe de luptă ucrainene foarte capabile la Kursk este fie o contramăsură strălucită pentru a schimba dinamica războiului, fie o eroare strategică care agravează provocările operațiunilor defensive ale Ucrainei în estul Ucrainei", a scris pe X Mick Ryan, analist la Lowy Institute, un think tank cu sediul în Australia. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite