Teorie privind decesul lui Vladimir Jirinovski: „S-a decis eliminarea lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jirinovski FOTO EPA-EFE
Vladimir Jirinovski FOTO EPA-EFE

Liderul politic ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski nu a murit din cauza unor probleme de sănătate, ci a fost „eliminat” de conducerea de la Moscova, acuză Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

„Jirinovski avea acces la culoarele Kremlinului şi ştia despre planurile lui Putin. Devenise periculos pentru Kremlin şi s-a decis eliminarea lui”, susţine sursa citată într-un mesaj publicat pe Telegram şi preluat de publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei sugerează că Jirinovski a plătit pentru faptul că nu se abţinea în a dezvălui informaţii sensibile.

„Politicianul nu a putut ascunde secrete în discursurile sale zgomotoase. Una dintre cele mai tari declaraţii despre războiul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina a făcut-o în 2008. În 2012, el a menţionat că (peninsula, n. red.) Crimeea se va întoarce la Rusia. În 2020, a vorbit despre împărţirea Ucrainei în Galiţia, Rusia Mică şi Novorusia”, subliniază sursa citată.

Partea ucraineană susţine că Vladimir Jirinovski a murit pe 25 martie, aşa cum s-a anunţat iniţial, dar vestea nu a fost dată atunci pentru că „propaganda rusă nu a vrut să umbrească aşa-zisele succese ale aşa-zisei operaţiuni militare speciale” din Ucraina.

Informaţia privind decesul lui Jirinovski a fost furnizată miercuri de Veaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

De remarcat că aceste acuzaţii survin în contextul războiului dus de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei.

Volodin nu precicează ziua în care a murit fostul lider politic rus.

„Personalitatea sa este atât de uriaşă, încât este dificil să ne imaginăm dezvoltarea sistemului politic al Rusiei moderne fără el”, scrie Volodin pe Telegram.

„El înţelegea profund cum funcţionează lumea şi a prezis multe lucruri”, adaugă preşedintele Dumei de Stat.

Deputaţii ruşi i-au adus un omagiu printr-un moment de reculegere în Duma de Stat.

La rândul său, Ministerul rus al Sănătăţii a ţinut să dea asigurări că „mari specialişti, medici, s-au bătut pentru viaţa sa până la capăt”.

Potrivit presei ruse, Vladimir Jirinovski se afla în agonie de mai multe săptămâni după ce se îmbolnăvise de COVID-19.

Anterior, politicianul rus făcea senzaţie cu o declaraţie precum că s-a vaccinat anti-COVID-19 de şapte ori.

Ultima sa declaraţie zgomotoasă datează din 27 decembrie 2021, când a avertizat că 2022 „nu va fi un an paşnic”. „Va fi anul în care Rusia va redeveni o putere”, a susţinut el, îndemnând „să aşteptăm 22 februarie”.

Aproape o coincidenţă calendaristică sau nu, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a recunoscut pe 21 februarie cele două teritorii separatiste proruse din Donbas ca state independente, iar trei zile mai târziu a ordonat invazia restului Ucrainei.

Vladimir Jirinovski, născut Eidelştein, la Almatî, în Kazahstan, a murit la vârsta de 75 de ani.

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite