SUA: „Există o bază juridică pentru extrădarea domnului Snowden“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Snowden, care se află în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, ar putea fi extrădat pe baze juridice clare, potrivit Preşedenţiei Statelor Unite ale Americii.


„Chiar dacă nu avem un acord de extrădare cu Rusia, există o bază juridică clară pentru extrădarea domnului Snowden“, a afirmat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Caitlin Hayden, potrivit AFP.

Astfel, Rusia ar putea fi somată legal să-l predea pe fostul consultant informatic al NSA dat în urmărire de Washington. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de Statele Unite, se află în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. Putin a explicat că între Rusia şi Statele Unite nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia.

Înaintea anunţului făcut de Putin, nu era clar unde se afla Edward Snowden, fostul consultant al NSA aflat la originea dezvăluirilor despre programele Statelor Unite de interceptare a comunicaţiilor. „Sosirea la Moscova a lui Edward Snowden a fost surprinzătoare în totalitate“, a subliniat Vladimir Putin, respingând acuzaţiile Washingtonului. „Domnul Snowden este un om liber. Cu cât îşi va alege mai rapid destinaţia finală, cu atât va fi mai bine, pentru el şi pentru Rusia", a subliniat Putin, excluzând posibilitatea aplicării unor măsuri împotriva acestuia.

Statele Unite au somat Rusia să îl predea pe fostul consultant al Agenţiei naţionale de securitate din SUA Edward Snowden, ajuns duminică la Moscova de la Hong Kong.

În cursul serii, WikiLeaks a comunicat că Edward Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia dacă Statele Unite vor continua să "hărţuiască" ţările care au legătură cu acest caz. „Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia din cauza anulării paşaportului său şi hărţuirii statelor terţe. Oamenii de la Departamentul de Stat american nu sunt prea inteligenţi", precizează WikiLeaks. Site-ul WikiLeaks îi oferă asistenţă juridică lui Snowden şi îi plăteşte călătoriile.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite