Keith Alexander, generalul american care luptă pentru controlul Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul scandalului care adus SUA în centrul unor acuzaţii de supraveghere a internetului şi telecomunicaţiilor, site-ul american Wired.com a publicat o anchetă despre ultimii 15 ani de spionaj cibernetic american, dar şi despre bărbatul care controlează acest imperiu: generalul cu patru stele Keith Alexander.

Jurnalistul şi scriitorul american James Bamford l-a descris pe Alexander drept un bărbat ce are în propriile mâine o putere care nu a fost niciodată egalată în istoria Statelor Unite ale Americii, un om care a construit o armată secretă, capabilă să lanseze atacuri devastatoare şi să „elibereze iadul”.

Unitatea impenetrabilă de la Fort Meade

Generalul Alexander este stăpânul unei adevărate fortăreţe, alcătuită din 50 de clădiri în cadrul Fort Meade, în statul Maryland.

Autorul descrie un univers ireal: un adevărat oraş ascuns de pădure, înconjurat de garduri electrificate, protejat de paznici înarmaţi. Din loc în loc sunt instalate detectoare de mişcare, iar monitarizarea este permanentă, asigurată de o reţea de camere de supraveghere. Mai mult, pereţii clădirilor sunt acoperiţi cu un strat de cupru, pentru a împiedica transmiterea semnalelor electromagnetice în exteriorul unităţii.

 „Alexandru Cuceritorul”

În mijlocul activităţii secrete de la Fort Meade se află Keith Alexander, în vârstă de 61 de ani, militarul cu cel mai înalt grad în serviciile secrete americane. El este cel care dictează şi coordonează strategiile naţionale de apărare cibernetică, fiindu-i necesari opt ani pentru a ridica acest imperiu.

Generalul are chipul mai degrabă anemic, buzele îngheţate într-o linie subţire orizontală. De asemenea, suferă de calviţie şi poartă ochelari de vedere. Pentru jurnalistul Bamford, Alexander seamănă mai mult cu un bibliotecar, decât cu un general.

Totul este doart o impresie înşelătoare, căci preşedintele NSA este numit în interiorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) „Împăratul Alexandru”, deoarece „Keith obţine orice”, potrivit anchetei.

Keith este dornic de putere, nu pentru sine, ci pentru a proteja naţiunea americană pe care încearcă să o protejeze de nenumăraţii duşmani care pun la cale atacuri cibernetice. Armata sa presupune un „arsenal” de şase agenţii de informaţii în subordinea sa (printre care se numără NSA, instituţia acuzată că a dezvoltat programul PRISM), dar şi 14.000 de specialişti programatori şi hackeri profesionişti.

Recent, Pentagonul a cerut acordarea unui fond uriaş de 4,7 miliarde de dolari pentru finanţarea  „operaţiunilor în spaţiu cibernetic”, deşi bugetul CIA şi al altor agenţii guvernamentale a fost redus cu 4,4 miliarde de dolari.

Dincolo de strategia de apărare

Keith Alexander nu s-a oprit după ce a dezvoltat o strategie defensivă eficientă pentru a asigura securitatea infrastructurii şi datelor guvernului şi ale companiilor americane. Mai mult de atât, generalul a dezvoltat în paralel şi servicii ce au capacităţi de ofensivă.

În fapt, acestea pot ataca o reţea informaţională cu ajutorul viruşilor sau bombelor cibernetice care nu permit utilizatorului unui computer supravegheat să observe activitate străină şi care pot distruge fizic echipamentele şi infrastructura rivalilor (sisteme de comunicaţii, semnale rutiere, baraje etc.).

Chiar mai îngrijorător de atât este viziunea sa despre internet. Potrivit convingerilor lui Alexander, internetul liber este o ameninţare pentru existenţa Statelor Unite, care promite un atac distrugător, notează Bamford.

Însă generalul intenţionează să se retragă de pe scena oficială  în 2014. Cu toate acestea, este puţin probabil ca succesorul lui să decidă o schimbare radicală de politici.


Alte ştiri asemănătoare:

Edward Snowden este un „cadou“ pentru serviciile de informaţii din Rusia

Edward Snowden, omul care a dezvăluit modul în care NSA spiona utilizatorii de Facebook sau Google, este de mare interes pentru serviciile secrete din Rusia. AFP informează că este foarte probabil ca acesta să fi fost deja interogat de către ruşi.

Directorul NSA: „Edward Snowden a cauzat Statelor Unite daune ireversibile”

Directorul NSA Keith Alexander a declarat, duminică seară, că fostul agent CIA Edward Snowden, aflat la originea scurgerilor de informaţii despre programele americane de supraveghere, a trădat încrederea americanilor în instituţiile statului. Oficialul a apărat programele de spionaj, susţinând că sunt esenţiale pentru a evita atacurile teroriste, potrivit publicaţiei „The Guardian”.

Edward Snowden a dezvăluit noi informaţii despre spionarea SUA a companiilor chineze de telecomunicaţii

Spionii americani fură informaţii de la companiile chineze de telefonie mobilă şi atacă cibernetic serverele Universităţii Tsinghua, cel mai important institut de învăţământ şi cercetare din China, a dezvăluit Edward Snowden, fost angajat al NSA aflat la originea scandalului de spionaj, pentru publicaţia chineză „Sunday Morning Post”.

Agenţia britanică de informaţii GCHQ spionează apelurile telefonice şi conversaţiile de pe Internet din întreaga lume

Potrivit unor noi dezvăluiri ale cotidianului britanic „The Guardian”, scenariul orwellian devine tot mai real, Marea Britanie stocând comunicaţiile telefonice şi electronice ale cetăţenilor din întreaga lume.

FBI foloseşte drone în SUA pentru operaţiuni de spionaj

Robert Mueller, directorul Biroului Federal pentru Informaţii (FBI) al Statelor Unite, a recunoscut pentru prima dată că agenţia foloseşte drone pe plan intern pentru colectarea de informaţii.

NSA ar spiona mai îndeaproape oamenii, dar nu are suficienţi bani la dispoziţie

Autorităţile SUA permite Agenţiei Naţionale de Securitate să stocheze tot felul de date despre oameni prin intermediul telefonului mobil. Totuşi, NSA nu stochează şi informaţii despre localizare, iar singurul lucru care împiedică agenţia să facă asta este lipsa de fonduri.

19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM

După două săptămâni în care a fost printre companiile arătate cu degetul pentru că ar fi colaborat cu autorităţile americane pentru supravegherea conversaţiilor populaţiei, Facebook a ieşit la rampă, oferind numărul exact de cereri pe care le-a primit în ultimul an pentru a oferi informaţii despre un utilizator, pe baza unui mandat legal.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite