Strănepotul lui Stalin, despre motivele pentru care consideră „ilegală” campania militară rusă în Ucraina: Nu s-a emis niciun document

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania militară a Rusiei în Ucraina este ilegală, dat fiind faptul că autorităţile nu au consultat populaţia înainte de a trimite trupe în ţara vecina, a declarat vineri rusul Iakov Djugaşvili, strănepotul lui Stalin, într-un interviu pentru EFE, preluată de Agerpres.

Soldat rus în Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Soldat rus în Ucraina FOTO PROFIMEDIA

"Pentru ca să participe în acest război, forţele armate trebuiau să fie trimise pe câmpul de luptă de către organele de stat ale Rusiei, urmând instrucţiunile şi în numele poporului rus", a declarat urmaşul dictatorului sovietic.

În acest sens, a subliniat el, nici Duma de Stat şi nici Consiliul Federaţiei, cele doua camere ale parlamentului rus, nu au emis nicio „singură lege sau o prevedere legală care să facă aluzie la război, la Ucraina sau la operaţiunea militară specială".

Djugaşvili, care poartă acelaşi nume şi prenume ca fiul cel mare al lui Stalin, a subliniat că puţin contează că "o persoană care îl interpretează pe (preşedintele Vladimir) Putin a anunţat la televizor" începerea "operaţiunii militare speciale" (SVO) la 24 februarie 2022.

"Pe pagina web a preşedintelui nu există niciun document privind începerea SVO. Astfel, poporul rus nu a trimis forţele armate la război în Ucraina, nici direct, nici prin intermediul puterilor sale de stat", a spus el.

În opinia sa, "în acest mod, oficialii doresc să evite orice lucru care i-ar putea asocia cu operaţiunea militară specială".

"De ce? Am un singur răspuns. Vor să se sustragă de la răspunderea prevăzută în conformitate cu articolul 353 din Codul penal (planificarea, pregătirea, declanşarea sau desfăşurarea unui război de agresiune)", a afirmat el.

Strănepotul lui Stalin, care se află în prezent la Moscova, a subliniat că acest articol prevede pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Acesta a evocat, cu referire la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, că la 1 martie 2014 Consiliul Federaţiei (Senatul Rusiei) nu a avut nicio reţinere să precizeze unde şi de ce trimite trupe.

"În documentul din 22 februarie 2022 (Senatul) nu a avut curaj. De ce? Pentru că în 2014 acţiunile Rusiei au fost legale, iar în 2022 nu mai sunt", a insistat el.

În plus, Iakov Djugaşvili i-a acuzat pe politicienii şi mass-media occidentale, interesate de înfrângerea Rusiei în război, că ascund faptul că poporul rus nu a autorizat armata sa să intervină militar în Ucraina.

"Ei ascund acest lucru poporului rus şi lumii doar pentru a prelungi acest război fratricid cât mai mult posibil", susţine strănepotul lui Stalin.

Cât despre străbunicul său, Djugaşvili a asigurat că autorităţile folosesc numele lui Stalin, al Uniunii Sovietice şi Marelui Război Patriotic (1941-1945), episodul sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial, în scopuri propagandistice.

Potrivit lui Djugaşvili, scopul este de a "convinge poporul rus că operaţiunea militară specială din Ucraina este la fel de justă ca Marele Război Patriotic".

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite