Soldat rus împuşcat după ce a dezertat de la o bază militară

0
Publicat:

Autorităţile ruse au anunţat miercuri că un soldat care a dezertat de la o bază militară a fost împuşcat, în timp ce mai multe media locale au relatat că acesta îşi părăsise unitatea desfăşurată în cadrul ofensivei din Ucraina, relatează France Presse.

FOTO:  Profimedia
FOTO: Profimedia

„Dmitri Perov, dat în urmărire pentru că părăsise voluntar unitatea sa militară fără permisiune, a fost găsit şi eliminat”, a indicat guvernul regiunii Lipeţk, din vestul Rusiei, într-un comunicat pe Telegram, în care nu a precizat unde a fost ucis acesta şi nici în ce circumstanţe.

Antena locală a companiei ruse de televiziune şi radio de stat VGTRK a relatat că acest soldat, în vârstă de 31 de ani, a dezertat din „zona operaţiunii militare speciale în Ucraina” şi că era dat în urmărire atât în regiunea Voronej, cât şi în Lipeţk, potrivit Agerpres. 

El ar fi putut fi înarmat cu un pistol mitralieră şi grenade şi ar fi încercat să ajungă în localitatea sa natală din regiunea Lipeţk, a mai comunicat postul televiziunii de stat, citând surse anonime.

În ultimele luni au fost semnalate mai multe cazuri de dezertare a soldaţilor ruşi trimişi să lupte în Ucraina, notează AFP.

Cotidianul rus Kommersant a relatat miercuri despre deschiderea unui dosar penal în cazul a opt soldaţi acuzaţi că au părăsit în luna decembrie, tot cu armele aflate în dotare, o bază din regiunea ucraineană Lugansk (est) şi au ajuns la bordul a două taxiuri până în Rusia.

Când au ajuns în regiunea Moscovei (Podmoskovie), ei s-au dus la poliţie şi au predat armele: patru puşti de asalt şi patru pistoale mitralieră Kalaşnikov, potrivit Kommersant. Avocatul lor a declarat publicaţiei citate că ei nu ar fi dezertat dacă înainte de a fi trimişi să lupte ar fi primit o instrucţie corespunzătoare.

La începutul lunii decembrie, forţele de ordine ruse au arestat un fugar acuzat că ar fi împuşcat şi rănit un poliţist, în timp ce presa a scris că acesta ar fi fost un dezertor din grupul paramilitar Wagner.

După lansarea ofensivei în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o serie de amendamente care prevăd până la zece ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte.

Confruntat cu eşecuri majore pe frontul ucrainean, preşedintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, ceea ce a determinat zeci de mii de ruşi să părăsească ţara pentru a nu fi recrutaţi, adaugă A FP.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite