Serviciul Federal de Securitate din Rusia cere un control mai strict asupra imigraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatul de la metroul din Sankt Petersburg, comis pe data de 3 aprilie, s-a soldat cu 13 morţi
Atentatul de la metroul din Sankt Petersburg, comis pe data de 3 aprilie, s-a soldat cu 13 morţi

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a cerut marţi un control mai strict asupra imigranţilor proveniţi din Asia Centrală, subliniind că presupuşii complici ai autorului atentatului din metroul din Sankt Petersburg sunt toţi originari din această regiune, transmite AFP, preluată de dhnet.be.

Inculpaţi de justiţia rusă pentru „terorism“ şi „complicitate la terorism“, cei opt suspecţi sunt „toţi originari din Asia Centrală“, a afirmat directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, citat de agenţiile de presă ruse.

El a cerut în timpul unei reuniuni a Comitetului de Luptă Antiteroristă (NAK) punerea în aplicare de „noi măsuri pentru controlul frontierelor (...) împotriva celor care sunt suspectaţi de a fi implicaţi în structuri teroriste“.

Potrivit directorului FSB, care are în subordine poliţia de frontieră rusă, nucleul „grupărilor teroriste din Rusia“ este constituit din „muncitori imigranţi“ veniţi din foste republici sovietice, în special din Asia Centrală.

„Doar în ultimul an, au fost dejucate 16 atentate“ în Rusia, ai căror autori „erau cetăţeni din ţările CSI“, care reuneşte majoritatea fostelor republici sovietice, a adăugat Bortnikov.

Akbarjon Djalilov, presupusul autor al atentatului din 3 aprilie de la Sankt Petersburg , în urma căruia 13 oameni şi-au pierdut viaţa, s-a născut în sudul Kârgâzstanului, în regiunea Oş, cunoscută pentru furnizarea de contingente importante grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi Irak.

Şi principalul suspect din atentatul cu camion comis vineri la Stockholm, capitala Suediei, atac soldat cu patru morţi şi 15 răniţi, este originar din Asia Centrală. Este vorba despre Rakhmat Akilov, un muncitor uzbec.

Un alt uzbec, Abdulkadir Maşaripov, este acuzat că a comis atentatul din noaptea de Revelion de la un club de noapte din Istanbul, un atac revendicat ulterior de gruparea Statul Islamic şi soldat cu 39 de morţi.

Uzbekistanul s-a confruntat în anii ’90 cu ascensiunea unei mişcări islamiste radicale ce s-a redus în prezent, uzbecii fiind implicaţi în atentate comise în mai multe ţări.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite