Serviciile secrete ucrainene îi sfătuiesc pe ruși să stea departe de Parada de Ziua Victoriei din 9 mai. Rusia se pregătește pentru ce este mai rău

0
Publicat:

Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) a sfătuit publicul rus să stea departe de parada din 9 mai din Piața Roșie din Moscova unde va fi sărbătorită Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și să evite apropierea de criminalii de război și echipamentele militare.

Kremlinul este îngrijorat de perspectiva unui atac cu drone în timpul paradei anuale din 9 mai din inima Moscovei, scrie newsweek.com.

Autoritățile ruse au anunțat că Piața Roșie va fi închisă timp de două săptămâni, decizie fără precedent până acum înainte de festivitățile care marchează victoriei URSS asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Citând surse ale forțelor de ordine, presa rusă a publicat capturi de ecran cu ceea ce spune că sunt documente care descriu ce s-ar întâmpla în cazul în care o dronă „este detectată în jurul Pieței Roșii în timpul paradei”.

Kremlinul e „serios speriat” de amenințarea reprezentată de dronele ucrainene.

Un oficial ucrainean a distribuit luni un videoclip cu privire la Piața Roșie din Moscova și a lăsat indicii că s-ar putea să se întâmple ceva pe 9 mai.

"Drona ucraineană zboară calm deasupra Moscovei. Se pare că Kremlinul are toate șansele să fie în zona afectată foarte curând. Focuri de artificii planificate pentru 9 mai?" scrie pe contul său de Telegram Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

Menționând închiderea Pieței Roșii înainte de paradă, Anton Gherașcenko a scris marți pe Twitter : „Dar mai este un lucru, dronele cad din cer. Închiderea fizică a pieței nu protejează de asta”.

Marți, agenția de știri de stat rusă Tass a anunțat că trei drone au fost găsite în diferite zone din regiunea Moscovei.

Volodimir Iațenko, un cofondator al băncii online ucrainene Monobank și producător de drone de recunoaștere Dovbush T10, a declarat că va oferi cel puțin 20 de milioane de grivne (543.000 de dolari) celui care va reuși să aducă o dronă în Piața Roșie din Moscova pe 9 mai.

Potrivit publicației ucrainene Obozrevatel la paradă vor fi prezente peste 40 de tancuri, care includ T-72, T-80 și T-90. De asemenea, opt sisteme de rachete Iskander, opt sisteme de apărare antiaeriană S-400 și aproximativ 100 de vehicule blindate de transport de trupe și alte vehicule militare.

Tradiționalele parade, anulate în regiunile de la granița cu Ucraina

Autoritățile din două regiuni ruse învecinate cu Ucraina au decis anularea tradiționalei parade militare de la 9 mai „pentru a nu atrage loviturile inamicului” prin mari concentrări de trupe și echipament militar.

Parada de Ziua Victoriei a fost anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod, de la granița cu Ucraina, din motive se securitate, relatează Ukrainska Pravda, citând oficiali ai administrațiilor locale și presa rusă de stat.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că parada a fost anulată la solicitarea centrului de operațiuni regionale care a întărit săptămâna trecută măsurile antitero.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că a luat aceeași decizie. "Vă pot spune acum că nu va fi nicio paradă pentru a nu provoca inamicul cu un număr mare de vehicule și soldați în centrul Belgorodului", a spus el.

Festivitățile dedicate zilei de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, nu vor include în acest an și parada „Regimentului nemuritorilor”, informează presa de stat rusă. Pretextul invocat oficial îl reprezintă „măsurile de securitate”, deși în realitate autoritățile ruse se tem că o astfel de paradă - la care participanții defilează cu portretele celor morți în război - ar putea reflecta inclusiv pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, conform experților militari britanici.

Pe data de 18 aprilie, deputata în Duma de Stat a Rusiei, Elena Țunaeva, membră a partidului Rusia Unită a lui Vladimir Putin, a declarat, citată de TASS, că anularea marșului a fost luată deoarece mai multe regiuni, inclusiv Crimeea, renunțaseră la festivitățile de 9 mai „din cauza riscurilor de securitate”.

Deputata rusă a invocat astfel „unitatea națională”, ca motiv pentru anularea defilării „Regimentului nemuritorilor” în restul Federației Ruse.

În analiza de sâmbătă a situației de pe frontul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării a precizat că decizia de anulare a acestui marș are mai degrabă legătură cu numărul mare de pierderi suferite de armata rusă în acest război.

„În realitate, autoritățile (ruse) sunt extrem de îngrijorate că participanții la acest marș ar arăta numărul de pierderi suferite recent de Rusia”, se arată în analiza ministerului britanic.

Ridicată la rang de „cauză sacră” de Vladimir Putin, comemorarea Marelui Război Patriotic - așa cum numește Rusia cel de-al Doilea Război Mondial - nu se materializează doar prin impunătoarea paradă militară de 9 Mai din Piața Roșie. Începând din 2015, celebrarea victoriei asupra naziștilor este însoțită și de uriașă defilare a civililor, așa-numitul „Regiment nemuritor”. Este un marș-procesiune în timpul căruia cei de azi defilează cu portretele celor morți în război - părinți sau bunici.

Fără show aviatic și doar un singur oaspete de rang inalt

Kremlinul a anunțat, marți, 26 aprilie, că un singur președinte a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a lua parte la Parada Victoriei, sărbătorită în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai. Anul acesta va lipsi și show-ul aviatic, avioanele fiind mobilizate pe frontul din ucrainean.

În acest an, Vladimir Putin pare că a fost părăsit chiar și de liderii ale căror țări pe care le conduc care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, alături de observatori din alte cinci state, printre care Serbia, Siria și Uzbekistan.

Însă, nu este și cazul președintelui Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, care a acceptat invitația și, astfel, va fi singurul președinte care va lua parte alături de omologul său rus la celebra paradă militară din Moscova.

„Nu au existat invitații speciale în acest an - nu este o aniversare importantă. În ajunul zilei de 9 mai din acest an, președintele Japarov al Kârgâzstanului va efectua o vizită în Rusia și, fiind aici cu o zi înainte, a decis să rămână la paradă și să împărtășească mândria noastră cu ocazia Zilei Victoriei”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Ukrainska Pravda.

De asemenea, Peskov a adăugat că, de Ziua Victoriei, Vladimir Putin va ține "cu siguranță un discurs" în timpul paradei.

Kievul planificase o serie de atacuri adânc în teritoriul Rusiei. Le-a anulat, la solicitarea SUA, arată documentele secrete americane

În februarie, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei din Ucraina, oficialii de la Kiev se pregăteau să organizeze o serie de atacuri pe teritoriul Rusiei. Generalul Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (GUR), îi ordonase unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie, cu tot ce avea HUR”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA). Oficialii au luat în calcul chiar și un atac pe apă, în orașul port Novorossisk, de la Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar fi demonstrat totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau însă în secret planurile ucrainenilor. Și asta pentru că Casa Albă s-a temut întotdeauna că astfel de atacuri în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Atacurile nu au mai avut loc însă. Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a distribuit un nou raport clasificat, care preciza că GUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile”, scrie Washington Post.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite