România, hub regional pentru instruirea piloților ucraineni și NATO pe avioane F-16. Care sunt semnificațiile ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii CSAT au decis în ședința de pe 6 iulie crearea în România a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Inițial vor putea fi antrenați doar piloți români, urmând ca în viitor să se poată pregăti și piloți din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina.

România, hub regional pentru instruirea piloților ucraineni și NATO pe avioane F-16 FOTO: Facebook
România, hub regional pentru instruirea piloților ucraineni și NATO pe avioane F-16 FOTO: Facebook

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Sursa citată arată că hub-ul regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16.

Generalul Dănilă: România este obligată să ajute Ucraina

Contact de „Adevărul”, generalul Ștefan Dănăilă, fost șef al Statului Major, susține că pregătirea de piloților ucraineni pe avioane F-16 este una normală în condițiile în care Ucraina este un stat vecin al României și un partener al NATO.

„Nu înseamnă abolsut nimic, Ucraina este stat vecin cu România, Ucraina este un stat partener cu NATO și va avea un statut social după Summitul NATO. Deci, nu văd nimic deosebit în acest lucru pentru că Ucraina nu a declarat război Rusiei, România nu este țară cobeligerantă, piloții ucraineni nu sunt piloți care au declarat război altul stat. Ucraina a fost invadată de către Rusia, iar România este obligată să sprijine Ucraina pentru ca ea va asigura o distanță între România și Rusia, care este cea mai mare amenințare pentru securitatea statelor NATO și membre ale UE”, a precizat fostul șef al Statului Major General al Armatei Române.

Chestionat dacă înființarea centrului de instruire și antrenarea piloților ucraineni ar aduce noi amenințări din partea Rusiei la adresa României, generalul Ștefan Dănilă a subliniat că nu există niciun pericol pentru țara noastră.

„Nu este niciun fel de pericol pentru România, decât dacă ascultăm vorbe sforăitoare aruncate. Nu există niciun pericol, nu este nicio ilegalitate ce face România. România se implică, în primul rând, în pregătirea piloților români și în pregătirea piloților altor state care fac trecerea pe F-16”, a adăugat generalul.

Fostul șef al Statului Major a punctat faptul că nu România va antrena piloții români, ai statelor NATO sau cei din Ucraina, țara noastră fiind doar o gazdă.

„Nu România va antrena, noi vom găzdui acest centru pentru că nu vom avea instructori. Construcția nu va fi una românească, ci va fi o construcție multinațională și va implica din ce am înțeles inclusiv companii americane care vor furniza echipamentele necesare pentru constituirea centrului”, a adăugat generalul. 

Generalul Ștefan Dănilă susține că este o mare realizare pentru forțele aeriene române deschiderea unui centru de intruire a piloților pe avioane F-16, fiind puține state în Europa cu un asemenea centru.

„Ne trebuie un centru de pregătire pentru a completa necesarul primei escadrile de F-16, ne mai trebuie pentru pregătirea pentru următoarele escadrile. Această trecere pe F-16 se face doar în câteva locuri din lume, în principal în Statele Unite și durează destul de mult și costă mult. Dacă se va reuși operaționalizarea acestui centru în România și vor face majoritatea piloților români trecerea pe F-16 în România cheltuielile necesare vor fi reduse simțitor”, a precizat fostul șef al Statului Major.

Totodată, generalul în rezervă a precizat că România doar va pune la dispoziție locul pentru crearea centrului de instruire, care cel mai probabil va fi la Fetești, în județul Ialomița: „Vor fi necesare investiții noi, aeronave, instructori de zbor. România nu are aeronave sau instructori de zbor, aceștia probabil că vor veni din alte state membre NATO, cel mai probabil din Europa”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite