Sancţiuni impuse Rusiei. Războiul comercial între Bruxelles şi Moscova se prelungeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanţiunile impuse de UE Rusiei au făcut pagube economiei, dar nu l-au impresionat pe Putin
Sanţiunile impuse de UE Rusiei au făcut pagube economiei, dar nu l-au impresionat pe Putin

Sancţiuni impuse Rusiei. Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice şi diplomatice impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina. La rândul său, Moscova ameninţat că va prelungi embargoul asupra produselor agricole europene.

Sancţiunile impuse Rusiei, care expiră pe 31 iulie, au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, conţinutul urmând să rămână acelaşi, au decis ambasadorii statelor Uniunii Europene, miercuri, la Bruxelles, potrivit AFP care citează surse diplomatice europene.

Decizia are nevoie de ratificarea de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care se vor întâlni luni, dar procedura va fi o formalitate.
 

Impuse iniţial în iulie 2014, sancţiunile impuse Rusiei au fost o reacţie a Uniunii Europene faţă de presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Sancţiunile impuse Rusiei, corelate cu aplicarea acordurilor de la Minsk 

Textul ce prevede prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei până la 31 ianuarie a fost prezentat ambasadorilor UE şi a fost aprobat prin consens, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse neprecizate. Decizia urmează să fie aprobată de miniştrii europeni de externe, care se vor reuni luni la Luxemburg.

Această prelungire a sancţiunilor impuse Rusiei fost luată conform poziţiei exprimate la Consiliul European din luna martie, şi anume corelarea sancţiunilor cu calendarul implementării acordurilor de pace încheiate la Minsk în luna februarie, menţionează o altă sursă.

 „Ideea este să le prelungim până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a putea evalua aplicarea acordurilor de la Minsk, ce trebuie să se încheie în luna decembrie, înainte de a lua o nouă decizie“ privind încă o prelungire a sancţiunilor impuse Rusiei sau anularea lor, explică această sursă.

Respectivele acorduri prevăd în primul rând un armistiţiu, care a fost în general respectat până la începutul lunii iunie, când lupte violente au reizbucnit între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, în timp ce prevederile economice şi politice ale înţelegerii de la Minsk sunt în continuare doar pe hârtie. Cele două tabere au început marţi noi tratative, dar fără să se înregistreze progrese.

Sancţiuni impuse Rusiei. Care sunt punctele vizate

Sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expiră la sfârşitul lunii iulie, astfel că blocul comunitar trebuie să ia o decizie privind prelungirea lor. Aceste sancţiuni prevăd interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, precum şi măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier şi bancar.

Sancţiunile au creat dificultăţi economiei ruse, dar nu au flexibilizat deloc atitudinea preşedintelui Vladimir Putin, acuzat de statele occidentale că trimite în continuare trupe şi arme separatiştilor din estul Ucrainei.

Sancţiuni impuse Rusiei. Moscova va prelungi embargoul agricol

În contrapartidă, Moscova a anunţat că va prelungi embargoul asupra produselor agricole europene dacă Uniunea Europeană va extinde sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat joi ministrul rus al economiei Alexei Uliukaiev, citat de AFP.

„Dorim doar să menţinem statu quo-ul: embargoul asupra produselor agricole introdus ca răspuns la regimul de sancţiuni — desigur este vorba despre o măsură simetrică“, a subliniat Uliukaiev pentru agenţia RIA Novosti. Embargoul „ar putea fi extins“, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să impună sancţiuni asupra altor importuri europene, ministrul a răspuns că „în opinia sa acest lucru este puţin probabil“.

Vicepremierul Arkadi Dvorkovici a declarat la rândul său pentru RIA Novosti că Rusia „îşi va extinde sancţiunile“ dacă UE va face acelaşi lucru. Întrebat în legătură cu durata acestei prelungiri, el a afirmat că nu îl interesează această întrebare legată de limite.

Rusia a interzis importul majorităţii produselor agricole şi alimentare din UE, precum şi din SUA, Australia, Canada şi Norvegia.

Sancţiuni impuse Rusiei. Un subiect ce s-a discutat la Formul Economic de la Sankt Petersburg

Rusia a inaugurat joi Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, cea mai mare reuniune de acest fel din ţară, iar subiectul sancţiunilor impuse ţarii de Occident nu putea fi ocolit, notează agenţia EFE, preluată de agerpres.ro.

„Rusia apreciază atitudinea partenerilor străini care au venit la Sankt Petersburg şi au demonstrat că îşi urmăresc propriile interese mai mult decât liniile politice directoare“, a afirmat vicepremierul rus Serghei Prihodko, la deschiderea reuniunii la care participă circa 5.000 de oameni de afaceri.

„Pentru noi este, în mod special, important că, în pofida intenţiilor de izolare a Rusiei şi a sancţiunilor impuse de o serie de state, la forum sunt mai mulţi participanţi decât la ediţia de anul trecut“, a adăugat oficialul rus.

Sancţiuni impuse Rusiei. Principalele riscuri pentru economia rusă

Economia rusă, fără îndoială, a suferit impactul sancţiunilor internaţionale iar criza economică, acutizată de scăderea preţurilor la petrol, va continua, după cum a subliniat fostul ministru de Finanţe, Aleksei Kudrin.

„Rusia este în mijlocul furtunii“, a spus Kudrin, care a avertizat că rezultatele economice din primul trimestru al acestui an, mai bune decât de estimase, nu trebuie să aducă dezamăgire.

Potrivit lui Kudrin, principalele riscuri pentru economia rusă derivă din incertitudinile privind caracterul pe care îl va avea dezvoltarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul, marcate în prezent de războiul sancţiunilor.

„Nu este adevărat că ne-am întors spre Orient“, a spus vicepremierul rus Igor Şuvalov, care a subliniat că Rusia vrea să coopereze cu ţările orientale în acelaşi fel ca şi cu Occidentul.

El a explicat că este vorba doar despre un proces de diversificare, precum acela la care a apelat Europa în privinţa surselor de aprovizionare cu hidrocarburi.

Vicepreşedintele băncii ruse VEB, Andrei Klepach, a afirmat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea fi prelungite mai mult de şase luni.

„Nu cred că sancţiunile vor fi extinse jumătate de an, ci mult mai mult“, le-a declarat el jurnaliştilor la forum.

Consilierul prezidenţial rus Andrei Belousov a avertizat că Rusia „nu exclude„ o prelungire a sancţiunilor, dacă Uniunea Europeană decide extinderea sancţiunilor economice împotriva ţării. „Vom vedea ce decizii vor fi luate şi vom acţiona conform propriilor interese“, a spus Belosov.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite