Ruşii care au afirmat la granița cu Georgia că Rusia este țară agresoare ar putea fi pedepsiți

0
0

Cetățenii ruși care au trecut în Georgia și au semnat la graniță un document prin care recunoșteau Rusia ca țară ocupantă au comis o infracțiune împotriva națiunii lor și vor fi pedepsiți dacă se vor întoarce în Rusia, a declarat miercuri președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

„Poate că este un lucru bun că cei care au semnat acest document au plecat. Nu este nevoie să îi reținem. Ei ne-au trădat deja. Cu toate acestea, trebuie să le spunem că au comis o crimă - împotriva țării și poporului lor și dacă se gândesc să se întoarcă, vor fi pedepsiți conform legii”, a declarat el.

De asemenea, el i-a însărcinat pe președinții comisiilor din camera inferioară pentru securitate și afaceri internaționale să analizeze această problemă.

  El a dispus şefilor comisiilor pentru securitatea naţională şi afaceri internaţionale din Camera inferioară să verifice informaţiile apărute în diverse media, potrivit cărora cetăţenii ruşi care încearcă să fugă din ţară în Georgia sunt obligaţi la graniţă să semneze un document prin care recunosc că Rusia este ţara agresoare care a ocupat cu forţa regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii georgiene.

„Trebuie să ne formulăm o poziţie şi să ne adresăm forţelor de ordine pentru ca pe cei care au semnat respectivul document să-i aştepte o revenire călduroasă”, a declarat Volodin.

„Dacă acesta este un fapt, iar cetățenii noștri semnează acest document, este destul de evident că este vorba de o infracțiune. Este necesar să lămurim acest lucru, deoarece prima prevedere spune că semnatarul recunoaște că țara sa este un agresor. Acest lucru implică deja o responsabilitate penală”, a adăugat președintele Dumei.  

Primul care a semnalat că, la frontieră, georgienii încearcă să afle poziţia ruşilor care le intră în ţară faţă de Abhazia şi Osetia Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia, a fost analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit publicaţiei Stopkor.org.

Potrivit acestuia, fiecare rus care intră în Georgia ar fi obligat să semneze un document în acest sens.

Mobilizarea „parţială” ordonată de Vladimir Putin, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat sentimente de panică la nivelul societăţii ruse şi un exod al bărbaţilor apţi să lupte pentru a evita să fie trimişi la război în Ucraina.În ultima săptămână, peste 200.000 de bărbaţi cu vârsta de mobilizare au părăsit teritoriul Rusiei, conform unor informaţii din surse neoficiale, o cifră care nu poate fi însă deocamdată verificată, potrivit Stopkor.org.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite