Imagini din satelit cu fuga rușilor de război: bărbații ies din țară și pe jos sau pe biciclete

0

După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, peste 194.000 de ruși au fugit în Finlanda, Georgia și Kazahstan, relatează Al Jazeera.

Cozi kilometrice în apropierea graniței dintre Rusia și Georgia. Foto Maxar Technologies
Cozi kilometrice în apropierea graniței dintre Rusia și Georgia. Foto Maxar Technologies

Unui cetățean rus, Vsevold, i-au trebuit patru zile pentru a ajunge la granița de sud a Rusiei cu Georgia. El a trebuit să-și abandoneze mașina și a continuat să meargă până la graniță pe jos. 

Vsevold și-a terminat călătoria de 1.800 de kilometri, marți, și a trecut frontiera pentru a scăpa de mobilizarea parțială. 

La 26 de ani, nu vreau să fiu dus acasă într-un sicriu căptușit cu zinc sau să-mi pătez mâinile cu sângele cuiva din cauza războiului unei persoane care vrea să construiască un imperiu”, a afirmat el pentru Associated Press.

Acesta face parte dintre cei peste 194.000 de cetățeni ruși care au fugit în țările vecine, precum Finlanda, Georgia și Kazahstan. Aceștia au încercat să ajungă la graniță cel mai adesea cu mașina, bicicleta sau pe jos. 

Exodul în masă al bărbaților, singuri sau cu familiile și prietenii lor, a început pe 21 septembrie, la scurt timp după discursul lui Putin adresat națiunii, continuând și în această săptămână. 

 La început, ei și-au cumpărat bilete de avion, însă ceilalți au fost nevoiți să-și alimenteze mașinile și să se alăture cozilor lungi spre granițe. Din pricina cererii mari de bilete de avion, companiile aeriene care încă efectuează zboruri din Rusia au majorat prețul biletelor. 

Conform serviciului online Yandex Maps, blocajul care duce la Verkhny Lars, un punct de trecere a frontierei în Georgia din regiunea Osetia de Nord a Rusiei, s-a întins, marți, pe aproximativ 15 kilometri. 

Pe rețelele de socializare au apărut numeroase imagini cu sute de pietoni care se aliniau la punctul de control, după ce polițiștii de frontieră ruși au relaxat reglementările și au permis oamenilor să treacă granița pe jos. 

De asemenea, cozi lungi au fost raportate și la unele puncte de trecere în Kazahstan. 

Georgia a afirmat că peste 53.000 de ruși au intrat în țară în urmă cu o săptămâna, în timp ce oficialii din Kazahstan au spus că 98.000 de ruși au sosit în țară.

Grănicerii finlandezi au afirmat că peste 43.000 au sosit în aceeași perioadă. Conform unor rapoarte apărute în presă, alți 3.000 de ruși au intrat în Mongolia. 

Coada la granița dintre Rusia și Mongolia. Foto Maxar Technologies
Coada la granița dintre Rusia și Mongolia. Foto Maxar Technologies

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că circa 300.000 de bărbaţi sunt vizați de mobilizarea parțială. Astfel vor fi chemați în primul rând cei cu experiență de luptă și specialitate militară. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite