Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov

0
Publicat:

Un nou simbol tactic care apare pe tancurile și vehiculele blindate rusești implicate în ofensiva în curs de desfășurare în apropiere de Harkov, Ucraina, sugerează o intensificare semnificativă a activităților militare ale Rusiei, potrivit monitorului de informații cu sursă deschisă OSINT Defender.

Desenul noului simbol, pe o mașină militară rusească FOTO: X
Desenul noului simbol, pe o mașină militară rusească FOTO: X

Simbolul inedit constă într-un pătrat central cu două cruci diagonale suprapuse. Acest marcaj a început să apară pe echipamentele rusești în ultimele zile, potrivit newsweek.com.

OSINT Defender raportează că noul simbol ar putea avea legătură cu ofensiva reînnoită a Rusiei la granița din nord-estul Ucrainei. Grupuri de asalt blindate rusești încearcă să spargă apărarea ucraineană, în special în jurul Vovchansk, unde forțele rusești au fost observate intrând în orașul de frontieră.

În zonele de conflict, simbolurile de acest tip servesc în primul rând ca măsuri de identificare a prietenului sau a dușmanului (IFF), o modalitate de a preveni focul prietenesc. Cel mai proeminent marcaj a fost „Z”, care a apărut pe multe vehicule blindate rusești la începutul invaziei din 2022 și care a devenit un fel de simbol pentru ruși pentru a-și arăta sprijinul pentru efortul de război.

„Marcajele sunt cruciale în luptă pentru a face distincția între vehiculele prietene și cele inamice, în special în conflicte precum cel din Ucraina, unde ambele părți ar putea folosi echipamente similare”, a declarat Michael Pursell, un locotenent-colonel în retragere din Marina americană, care acum predă la Universitatea George Washington.

Armata rusă a introdus simboluri de district pe vehiculele sale blindate cu puțin timp înainte de invazia din 2022. Potrivit Russo-Ukrainian Warspotting, un site web cu o bază de date a conflictului gestionat de voluntari, fiecare district militar rus, împreună cu milițiile aliate cu Rusia din Donbas, a primit semne distincte.

Site-ul a urmărit mai mult de 10 simboluri diferite folosite de armata rusă pe câmpul de luptă, inclusiv „Z” alb. Au existat cazuri în care unele vehicule rusești purtau semne ale unor districte cărora nu le aparțin.

„Se pot face adaptări ale marcajelor pentru a îmbunătăți claritatea și eficacitatea, inclusiv considerații privind vizibilitatea dronelor. Dar, în acest caz, se pare că implementarea nu a fost niciodată deosebit de meticuloasă", a declarat Pursell pentru Newsweek.

În timp ce Ucraina așteaptă un aflux foarte necesar de ajutor militar din partea SUA, forțele rusești au lansat o nouă ofensivă în Harkov, au declarat oficialii ucraineni, adăugând că armata de la Kiev a trimis de urgență resurse suplimentare la granița de nord-est. Potrivit oficialilor ucraineni, Moscova a făcut „câștiguri semnificative din punct de vedere tactic” în zonele din regiunea de nord-est, unde Kievul are mai puține mijloace de apărare.

Harkovul, care se află sub bombardamente rusești persistente de săptămâni întregi, este al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Capturarea acestuia ar reprezenta un avans semnificativ pentru Rusia, deși rămâne neclar dacă Moscova intenționează să lanseze un asalt la scară largă asupra regiunii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite