Ruşii ar fi pierdut în mare o rachetă cu propulsie nucleară, iar acum se pregătesc să o caute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un exerciţiu militar efectuat de ruşi la sfârşitul anului trecut ar fi mers cum nu se poate mai prost, iar Moscova încearcă acum să rezolve situaţia. Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane citat de CNBC, ruşii ar fi pierdut o rachetă cu propulsie nucleară în Marea Barents, situată la nord de Norvegia şi Rusia. În consecinţă, urmează să fie demarată o operaţiune de căutare.

Potrivit sursei citate, operaţiunea de căutare a rachetei lansate în noiembrie va implica trei nave, dintre care una este special echipată pentru a se putea gestiona materialul radioactiv din compoziţia rachetei. Nu există însă un calendar pentru desfăşurarea acestei misiuni.

Totuşi, dacă aceasta se va dovedi un succes, Moscova ar putea folosi procedura şi pentru operaţiuni similare viitoare. 

Raportul serviciilor americane nu face referire însă la potenţiale riscuri pentru sănătate sau mediu generate de reactorul nuclear al rachetei. Însă, specialiştii spun că, în situaţia dată, îngrijorări există.

„Este de la sine înţeles că dacă lansezi o rachetă cu motor nuclear sau sursă de energie nucleară, acel material nuclear va ajunge acolo unde va ajunge şi racheta“, a afirmat Hans Kristensen, director al Proiectului de informaţii nucleare din cadrul Federaţiei americane a oamenilor de ştiinţă.

„Dacă racheta a fost pierdută în mare şi poate fi recuperată în totalitate, atunci, teoretic, s-ar putea să nu existe poluare“, a mai spus Hans Kristensen, subliniind însă că are îndoieli că acest lucru ar fi posibil, dat fiind impactul puternic al prăbuşirii unei astfel de rachete.

Testele ar fi fost cerute de oficiali de rang înalt de la Kremlin, în ciuda obiecţiilor inginerilor, care erau îngrijoraţi că sistemul nu a fost încă bine pus la punct.

Potrivit unor surse citate de CNBC, Rusia ar fi testat patru rachete în perioada noiembrie-februarie, dar toate aceste teste au eşuat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite